Manastirea fortificata de la Strehaia este manastire de maici. A fost ridicata în 1645 de Matei Basarab pe locul unui vechi lacas de secol XV al boierilor Craiovesti.
Strehaia era o localitate importanta in Evul Mediu, aici fiind mutata o vreme resedinta Banatului de Severin din pricina deselor atacuri turcesti asupra Cetatii medievale a Severinului aflata pe malul stang al Dunarii.
• Manastirea Strehaia are hramul Sfintei Treimi, sarbatorit a doua zi de Pasti.
Strehaia este locul de origine a marii familii boieresti a Craiovestilor, aici avându-si acestia pentru prima oara curtea. De altfel, din porunca lui Matei Basarab au fost pictati in biserica manastirii trei cunoscuti boieri craiovesti - Barbu Craiovescu, Pârvu si Danciu, probabil ctitori ai stravechii biserici ce a fost aici. Marele istoric Nicolaie Iorga facea un scurt istoric al manastirii: „Pe acest loc supt dealuri, în mijlocul unor păduri din care au ramas numai pâlcuri, un întâi lacas de rugaciune fu întemeiat de aceiasi boieri cari sunt ctitorii Bistritei: Craiovesti de pe la 1500. Chipurile lor se vad pe paretii bisericii celei noua: întâi banul Barbu, de la care se si cheama Livada Banului unul din pamânturile înconjuratoare, ce a fost în zestrea veche a manastirii, apoi fratii sai, vornicii mari, Pârvu si Danciul.“
• Cronicarul strain Paul de Alep, insotitor al Patriarhului Macarie al Antiohiei care a strabatut Tara Romaneasca si Moldova, descria Manastirea Strehaia la 1657:
„Am intrat în această manastire cu adevarat mareata, asezata într-o câmpie si cladita de raposatul Matei Voievod. Seamana cu o cetate mare si are ziduri puternice de incinta, cu multe creneluri. (...) Biserica este foarte frumoasa si este împodobita cu tot felul de ornamente, fiind zugravita atât pe dinauntru, cât si pe dinafara. Într-un cuvânt, este o manastire domneasca si este foarte pretuita în aceasta tara pentru frumusetea sa si pentru întariturile sale. Noi n-am întâlnit, desigur, nici o alta manastire deopotrivă cu aceasta.“
Manastirea Strehaia a fost desfiintata in 1863, cu ocazia secularizarii. A fost reinfiintata dupa 127 de ani, în 1990.
Informatii suplimentare la tel. 0252.370.942.
Localizare. Manastirea Strehaia se afla in orasul Strehaia (jud. Mehedinti), asezat pe DN66 intre Drobeta Turnu Severin si Craiova. Se afla la 48 kilometri est de Drobeta Turnu Severin, 30 kilometri sud-est de Motru, 25 kilometri vest de FIliasi si 64 kilometri nord-vest de Craiova.
Coordonate GPS: 44.620916, 23.191647
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste
Biserica armeano-catolică din Gheorgheni
In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei
Cabana Curmatura - Piatra Craiului
Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung