Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Cazanele Dunarii » Judet Mehedinti » Drobeta-Turnu Severin » Cazare Drobeta-Turnu Severin » Obiective turistice » Manastirea Strehaia
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Manastirea Strehaia

Manastirea Strehaia

 

Manastirea fortificata de la Strehaia este manastire de maici. A fost ridicata în 1645 de Matei Basarab pe locul unui vechi lacas de secol XV al boierilor Craiovesti. 
 
Strehaia era o localitate importanta  in Evul Mediu, aici fiind mutata o vreme resedinta Banatului de Severin din pricina deselor atacuri turcesti asupra Cetatii medievale a Severinului aflata pe malul stang al Dunarii. 
 
Manastirea Strehaia are hramul Sfintei Treimi, sarbatorit a doua zi de Pasti.  
 
Strehaia este locul de origine a marii familii boieresti  a Craiovestilor, aici avându-si acestia pentru prima oara curtea. De altfel, din porunca lui Matei Basarab au fost pictati in biserica manastirii trei cunoscuti boieri craiovesti - Barbu Craiovescu, Pârvu si Danciu, probabil ctitori ai stravechii biserici ce a fost aici. Marele istoric Nicolaie Iorga facea un scurt istoric al manastirii: „Pe acest loc supt dealuri, în mijlocul unor păduri din care au ramas numai pâlcuri, un întâi lacas de rugaciune fu întemeiat de aceiasi boieri cari sunt ctitorii Bistritei: Craiovesti de pe la 1500. Chipurile lor se vad pe paretii bisericii celei noua: întâi banul Barbu, de la care se si cheama Livada Banului unul din pamânturile înconjuratoare, ce a fost în zestrea veche a manastirii, apoi fratii sai, vornicii mari, Pârvu si Danciul.“ 
 
Cronicarul strain Paul de Alep, insotitor al Patriarhului Macarie al Antiohiei care a strabatut Tara Romaneasca si Moldova, descria Manastirea Strehaia la 1657:
„Am intrat în această manastire cu adevarat mareata, asezata într-o câmpie si cladita de raposatul Matei Voievod. Seamana cu o cetate mare si are ziduri puternice de incinta, cu multe creneluri. (...) Biserica este foarte frumoasa si este împodobita cu tot felul de ornamente, fiind zugravita atât pe dinauntru, cât si pe dinafara. Într-un cuvânt, este o manastire domneasca si este foarte pretuita în aceasta tara pentru frumusetea sa si pentru întariturile sale. Noi n-am întâlnit, desigur, nici o alta manastire deopotrivă cu aceasta.“
 
Manastirea Strehaia a fost desfiintata in 1863, cu ocazia secularizarii. A fost reinfiintata dupa 127 de ani, în 1990.
 
Informatii suplimentare la tel. 0252.370.942.
 
Localizare. Manastirea Strehaia se afla in orasul Strehaia (jud. Mehedinti), asezat pe DN66 intre Drobeta Turnu Severin si Craiova. Se afla la 48 kilometri est de Drobeta Turnu Severin, 30 kilometri sud-est de Motru, 25 kilometri vest de FIliasi si 64 kilometri nord-vest de Craiova.
 
Coordonate GPS: 44.620916, 23.191647
 

 

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

14 Mar 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

14 Mar 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

14 Mar 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

14 Mar 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

14 Mar 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul