La 350 de km de Bucuresti, in Banat, la o aruncatura de bat de Serbia se afla Cazanele Dunarii. Pereti stancosi ce ajung la cateva sute de metri inaltime, incadreaza Dunarea. Mini-fiorduri te lasa cu gura cascata in locuri cu rezonanta sarbeasca, cum ar fi Eselnita sau Dubova.
Zona turistica a Cazanelor Dunarii se intinde pe o lungime de cca. 50 km de-a lungul malului nordic al Dunarii, intre localitatile Svinita, in amonte si Orsova in aval, strabatand si localitatile Dubova, situata in Cazanele Mari si Eselnita, ce se intinde de la iesirea Dunarii din Cazanele Mici, de la confluenta vaii Mraconiei cu Dunarea, unde strajuieste semet chipul sculptat in stanca al regelui dac Decebal.
Dar de unde vine numele de Cazane? Inainte de a se fi construit acum trei decenii hidrocentrala Portile de Fier, debitul era foarte mare pe albia ingusta, si erau cataracte in zona carora apele pareau ca fierb, ca intr-un cazan. A fost creat un lac de acumulare, fapt ce a facut ca multe localitati sa fie acoperite de ape, inclusiv insula Ada Kaleh.
La fata locului sunt organizate excursii cu barca, aceasta nu are voie sa se apropie la mai putin de 250 de metri de malul sarbesc, insa e suficient pentru a vedea Tabula Traiana, o lespede uriasa de piatra pe care sunt reprezentati doi delfini si un vultur. Partea frumoasa e ca dateaza de acum 2.000 de ani, fiind creata de romani pentru a comemora trecerea Dunarii in primul razboi dacic. Tabula a fost ridicata 33 de metri pentru a fi vizibila si dupa constructia hidrocentralei Portile de Fier.
Se mai poate vizita si sculptura din piatra a chipului regelui Decebal, care masoara 38m inaltime, aceasta sculptura a fost creata acum 10 ani cu ajutorul fundatiei Constantin Dragan.
Tot pe malul romanesc, din desisul verde se poate observa un podet de lemn care duce spre o grota. Acum trei secole aceasta grota era folosita drept fortareata, iar soldatii trageau cu tunul spre vasele care nu voiau sa plateasca taxele de trecere.
Pe partea romaneasca a Dunarii, fata in fata cu Tabula Traiana se afla manastirea Mraconia. Numele inseamna apa intunecata sau loc ascuns; actuala manastire a fost ridicata dupa Revolutie si arata exact ca originalul, care dateaza din secolul 16, insa a fost inghitit de ape la construirea hidrocentralei. De la vechea manastire s-au mai pastrat usile imparatesti si o candela.
Un alt loc spectaculos, care merita a fi vizitat, este pestera Ponicova, in care se poate intra cu barca, daca apa este suficient de inalta. Daca nu, pestera poate fi vizitata si de pe uscat. (Sursa: cazaneledunarii.com.ro)