Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Moldova » Judet Vrancea » Focsani » Cazare Focsani » Obiective turistice » Manastirea Dalhauti din comuna Cârligele, judetul Vrancea
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Manastirea Dalhauti din comuna Cârligele, judetul Vrancea

Manastirea Dalhauti din comuna Cârligele, judetul Vrancea

 

 

La 25 km vest de Focsani, în padurile de pe dealul Deleanu, Manastirea Dalhauti este printre cele mai vechi asezaminte monahale ortodoxe din cuprinsul tarii.
 
Prima atestare documentara a lacasului de cult dateaza din anul 1625. Legenda spune ca manastirea a luat fiinta înca din secolul al XV-lea, între anii 1461 - 1468, când doi ciobani din Dobrogea, Anufie si Irapalie Dalhaus au întrezarit o lumina neobisnuita si au auzit glasul Maicii Domnului poruncindu-le: „Faceţi aici o biserica întru pomenirea mea cu hramul Izvorul Tamaduirii, sa se vindece sufleteste si trupeste cei care se vor ruga aici”. Cei doi s-au calugarit si au pus bazele schitului, construind prima biserica de lemn ce poarta hramul „Izvorul Tamaduirii”. Se spune ca la ridicarea acesteia au fost ajutati si de un ucenic al Sfântului Nicodim de la Tismana, iar altarul bisericii l-au facut chiar acolo unde se aratase lumina vazuta de fraţii Dalhaus. Mai târziu, pe la începutul secolului al XVII-lea, la Manastirea Dalhauţi s-a ridicat o a doua biserica, tot din lemn, având hramul „Sfinţilor Arhangheli Mihail si Gavriil”. 
 
La Manastirea Dalhauţi a vieţuit, vreme de aproape 20 de ani, Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Marului, mare duhovnic si îndrumator spre rostirea rugaciunii, cinstit la data de 25 aprilie, zi în care a trecut la cele sfinte.
 
Faima manastirii în tara Româneasca si în Moldova se datora faptului ca aici se afla - si se afla în continuare - Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Anufie Dalhaus, ctitorul legendar al mânastirii Dalhauţi, ar fi adus-o de la Constantinopol, dupa cucerirea de catre turcii lui Mehmed al II-lea Fatih (1453). Icoana se remarca prin unicitatea ei: Maica Domnului ţine Pruncul în partea dreapta, capul ei fiind aplecat foarte mult asupra Fiului. Zilnic credinciosii aduc mulţumire Maicii Domnului, iar în vreme de calamitaţi (seceta, inundaţii), icoana este purtata în procesiune prin satele dimprejurul manastirii.
 
Ansamblul a fost manastire de calugari pâna la desfiinţarea sa de catre comunisti in 1959. Biserica Ortodoxa Româna, prin stradania Preasfinţitului Parinte Episcop Epifanie al Buzaului, a reînfiintat Schitul Dalhauti în anul 1990, ca manastire de calugarite. Restaurata în mai multe rânduri, la ora actuala,
 
Manastirea Dalhauţi este unul dintre cele mai bine organizate asezaminte monahale din Eparhia Buzaului si Vrancei, tot aici construindu-se o clopotnita impozanta si un nou corp de chilii. 
 
Localizare:
 
Manastirea Dalhauti se afla în satul Dalhauti, comuna Cârligele, judetul Vrancea si este situata la 3 km vest de localitatea Dalhauţi, la 25 km vest de Focsani pe direcţia Cârligele - Dalhauţi - Odobesti.
 
Coordonate GPS: 45.695125, 27.011733
 
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Grigorescu Silvia 9 Jan 2014
Buna ziua,
As dori sa vorbesc cu cineva de la manastirea Dalhauti , in legatura cu organizarea unei pomeniri de 1 an-pentru mama mea. Daca ma puteti ajuta sa-mi comunicati un nr. de telefon , de la manastire.
Eu locuiesc in Bucuresti, si nu pot ajunge acum la manastire sa ma informez cu toate cele. De aceea doresc sa aflu ,la telefon , vorbind cu o maica de acolo da ca se poate face pomenirea ,urmand a ma deplasa pentru rezolvarea pomenirii.
Va multumesc,
Doamne ajuta!
Silvia Grigorescu tel . contact 0723 651 921 Bucuresti
[email protected] 3 May 2014
Hristos a inviat!

Am fost vineri la Manastirea Dalhauti si am ramas cu o amintire speciala.Voi reveni cu drag!
Va rog frumos sa-mi trimiteti daca se poate,nr.telefon al Maicii Starete.Doresc foarte mult sa vorbesc cu dansa.
Multumesc frumos!

Doamne ajuta!
Cu pretuire,Ecaterina

ionica dobre 27 Dec 2014
Ad dorii nr de telefono de la maicuta care se occupa cu pomeniile mortiilor.Noi avem Mama moarta si vrem sa i facem pomana de un an la Dumneavoastra PE 25 iulie2015. ne.t
elefono 0726801450.As dorii sa stiu daca se poate face si pregatitu mancarii la dumneavoastra.
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

21 Mar 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

21 Mar 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

21 Mar 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

21 Mar 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

21 Mar 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul