Se afla in comuna Garda de Sus, judetul Alba - Muntii Bihorului, la o altitudine de 921m, printre alte miracole ale naturii, precum Pestera Scarisoara, Izbucul de la Cotetul Dobrestilor sau Pestera Poarta lui Ionele.
Ghetarul de sub Zgurasti are doua intrari, una mai spectaculoasa decat cealalta. In perioada ploioasa, interiorul pesterii este inundat, formandu-se un lac de cateva zeci de metri patrati. Lumina care intra in pestera creeaza un spectacol de lumini asemanator cu cel de la Ghetarul Focul Viu.
Denumirea acestei pesteri ne poate induce in eroare, in ea nefiind niciun ghetar permanent, ci un aven larg, deschis la suprafata, pe fundul caruia zapada rezista o perioada mult mai indelungata decat in exterior. Gura circulara a avenului masoara aproximativ 40m, iar panta de grohotis coboara pana la 30m adancime.
In peretele pesterii se deschid doua arcade din piatra. Cea din stanga are o inaltime de 3m si o latime de 10m, in timp ce arcada din dreapta are o bolta ridicata la 30m. Acestea doua se intalnesc in sala pesterii. Podeaua formeaza fundul argilos al unui lac intins, in care atunci cand se acumuleaza, apa ajunge la o inaltime de 25m. Intreaga retea subterana a Ghetarului de sub Zgurasti totalizeaza 775m.
Sala Mare este punctul de plecare pentru patru galerii, fiecare purtand denumirea unei litere:
-
„Galeria U” – situata in extrema stanga, cu o deschidere de 50cm, care se inalta la 2m diametru, terminandu-se cu un colmataj de argila;
-
„Galeria V” – care face legatura cu Sala de sub Poarta; in partea opusa, face legatura cu Sala Sifonului;
-
„Galeria H” – aici a fost montata o poarta metalica, Poarta Egoistilor. Galeria se termina in tavanul Salii de Sub poarta, de care o leaga 2 puturi;
-
„Galeria Y” – este mai putin spectaculoasa decat celelalte si are o intindere de 40m.
Pentru a ajunge la Pestera-aven Ghetarul de sub Zgurasti, trebuie sa urcati din Valea Ordancusii pe versantul drept, ori sa coborati Dealul Mununii, pe traseul ce duce la Cabana Scarisoara. Va recomandam sa folositi urmatoarele coordonate GPS: 6°28′00″N, 22°58′11″E. Turistilor neexperimentati li se recomanda sa exploreze doar zona de la intrarea in pestera, fara a merge prea adanc neinsotiti si neechipati corespunzator.
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung