Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Tinutul Secuiesc » Judet Covasna » Ghelinta » Cazare Ghelinta » Obiective turistice » Biserica Sfantul Emeric din Ghelinta
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Biserica Sfantul Emeric din Ghelinta

Biserica Sfantul Emeric din Ghelinta

Unul dintre cele mai valoroase monumente ale judetului Covasna este biserica Sfantul Emeric din Ghelinta, construita in secolul al XIII-lea, purtand caracteristici stilistice apartinand stilului romanesc, gotic, renascentist si baroc.

Biserica este considerata un monument cultic de catre UNESCO. Cladirea simpla a bisericii este imconjurata de un zid prevazut cu un turn ale carui pasaje de iesire si intrare se deschid inspre nord-vest si sud-est. Biserica are trei cladiri anexe.

Naosul bisericii are o baza dreptunghiulara, el este sustinut de  piloane asezate in colturile zidului vestic, precum si in partea sud-estica a bazei. Exista in total patru geamuri in peretii bisericii.

In interiorul naosului, privind dinspre intrarea sudica spre dreapta, exista un mic rezervor pentru apa sfintita, facuta din piatra. in fata peretii sudice exista un bazin de piatra folosit in cursul ceremoniei religioase a botezului, ale carui parti sunt decorate cu cruci cioplite din piatra. Tavanul naosului este facut din casete ce pot fi grupate in 8 coloane si 13 randuri.

Mai mult ca sigur, el dateaza din anul 1628, purtand elemente stilistice ale Renascentismului tarziu.Din inscriptii putem afla numele ilustre care au constibuit la construirea acestei biserici: in primul rand printul Bethlen Gabor, pastorul Felföldi Ferenc si alte personalitati importante:  Mihalcz Pal si Istvan, Dok Matyas, Finta Lorinc, Biroga Istvan si Miklós, precum si Pakó Istvan. Sanctuarul este despartit de naos de un arc de triumf facut din pietre mari, prevazut cu un semicerc. Pe partea stanga a arcului de triumf se gaseste un amvon din piatra.

Biserica din Ghelinta ascunde picturi valoroase, care dateaza din secolul al XIV-lea, precum si secventele Legendei Sfantului Iacob, care se afla in partea vestica a bisericii. Dedesubt se gasesc doua picturi ale ciclului cristologic – Evadare in Egipt precum si Infanticidul din Bethleem. inspre nord, vizitatorii pot vedea doua secvente, care reprezinta incoronarea Mariei, precum si moartea sa. in partea superioara a peretelui nordic se vad secventele Legendei Sfantului Ladislau, iar dedesubt au fost pictate secventele din Passio.

Secventa intitulata invierea lui Isus Christos a fost asezata in partea nordica. Peretele sudic este decorat cu compozitia intitulata Ultima Judecata, infatisandu-i pe Maria si Ioan Botezatorul, iar intre ei se afla figura lui Isus judecand. In dreptul sau se afla imaginea paradisului, in timp ce partea dreapta este ocupata de cea a infernului. Legenda Sfantei Ecaterina se afla in partea de jos a acestui perete.

Specialistii au adus la lumina zilei ramasite ale unor picturi in partea externa a naosului, precum si la nivelul peretilor exteriori ai bisericii.
 

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

27 Sep 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

27 Sep 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

27 Sep 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

27 Sep 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

27 Sep 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul