Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Muntenia » Judet Giurgiu » Giurgiu » Cazare Giurgiu » Obiective turistice » Catedrala ""Adormirea Maicii Domnului" Giurgiu
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Catedrala ""Adormirea Maicii Domnului" Giurgiu

Catedrala  Adormirea Maicii Domnului Giurgiu

 

Desi a fost nevoie de un anumit timp pentru a se stabili exact data constructiei maretei catedrale din Giurgiu, s-a ajuns la concluzia ca lucrarile de ctitorire au avut loc intre anii 1840-1852. Dar forma pe care o are astazi a capatat-o in timp, in urma unor transformari majore.
 
Impunatoarea constructie este facuta in stil bizantin, materialul prim folosit fiind caramida supusa in prealabil unui proces de ardere cu mortar de var.  Planul bisericii este tip bazilica,  avand turle pe naos si pridvor, temelia fiind din piatra. Legat de acest element de baza al grandioasei constructii, temelia, mai precis de materialul din care este facuta, piatra, se detin niste informatii conform carora, piatra folosita la temelia bisericii a fost luata din zidurile cetatii Giurgiu, marturie obtinuta dintr-o aprobare data de generalul Kisseleff in anul 1832.
 
Stilul bizantin se reflecta in formele sale robuste, zidurile groase, stalpii patrati, ferestrele mari si turlele cu calote sferice, per ansamblu, constructie caracterizata de linii drepte si arce de cerc rotunde.
 
In tehnica constructorilor se reliefeaza aerul specific acelor vremuri, cu toate ca biserica construita la jumatatea secolului al XIX-lea este supusa unor transformari in prima jumatate a secolului XX.
 
Prima schimbare ce poate fi remarcata din exterior, este cea a portalului de la intrarea principala, in locul caruia a aparut un portic mai mare care dainuieste si astazi. Alte schimbari s-au mai facut asupra acoperisului si a celor doua turle din lemn ce au fost inlocuite cu unele din beton. Lucrarile de infrumusetare au continuat cu construirea celor doua timpane pe laturile de nord si sud, cafasul si amvonul sunt inlocuite. Tot acum se fac si unele lucrari de modernizare, punandu-se parchet in altar si granit in naos si pronaos si se intaleaza o centrala proprie si calorifere. Dupa acestea se initiaza lucrari de inlocuire a vechii picturi care se deteriorase considerabil, au loc reparatii ale clopotnitei si se construieste si casa parohiala.
 
Aspectul de astazi al catedralei a fost conturat de arhitectul Penescu si inginerului Ciulei din Bucuresti, care s-au remarcat si prin alte lucrari facute in Giurgiu. 
 
Pictura executa in ulei, ce acoperea peretii vechii biserici, a fost inlocuita de pictura murala, executat in stil neobizantin, in tehnica tempera grasa, realizata de pictorul Nicolae Stoica intre anii 1939-1959. Ea a mai fost restaurata in anul 2005 de catre un ucenic al lui Nicolae Stoica, Drejoi Ion.
 
Catapeteasma ce dateaza din sec XIX, opera pictorului Nicolae Pitaru, a fost realizata in stil baroc cu pictura de ulei si cuprindea 12 icoane mari. In vara anului 1948, in urma unor renovari, dimensiunile ei s-au redus.
 
Parohia Catedralei a avut in proprietate numeroase bunuri, atat mobile cat si imobile, majoritatea adunate din donatiile credinciosilor din tara.
 
Un document din 1856 dovedeste caci frumoasa biserica si-a dobandit titlul de catedrala inca din acele vremuri. Un alt document, si anume,Condica data in 1935 de catre Patriarhul al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, este adresata  Bisericii parohiale - Catedrala cu hramul Adormirea Maicii Domnului din comuna Giurgiu, Judetul Vlasca.
 
Pe data de 9 aprilie 2006, dupa instalarea primului episcop de Giurgiu in persoana Prea Sfintitului Dr. Ambrozie Meleaca, biserica parohiala, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, devine catedrala episcopala, prilej de mare bucurie pentru clerul si enoriasii noii eparhii.
 
Localizare: Catedrala se afla pe Soseaua Bucuresti 12, Giurgiu
 
Coordonate GPS: 43.891638,25.965832
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

17 Apr 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

17 Apr 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

17 Apr 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

17 Apr 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

17 Apr 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul