Pe malul stang al Motrului, in comuna Glogova, pe vechea resedinta a pitarului Necula Glogoveanu, a fost construita in anul 1770 casa-cula a boierilor Matei si Ionita Glogoveanu, nume insusit dupa cel al comunei. Dupa spusele specialistilor, nu este o cula clasica, mai degraba se aseamana cu o casa boiereasca inalta, unde sunt prezente elemente de aparare, dintre care se remarca zidurile groase.
In Glogova, in 1464, s-a născut Neagoe Basarab, fiul lui Pârvu Craioveanu, ruda a boierilor Glogoveni.
In perioada construirii resedintei boierilor a fost inaltata si biserica paraclis "Sfantul Nicolae", in care s-a pastrat pana astazi pictura originala. Intre cele doua constructii exista cai subterane de comunicare, proiectate cu rol de evacuare in caz de asediu.
In Biserica Sfantul Nicolae din Glogova este inmormantat Tepelus Voda (Vlad Voda cel Tanar), ucis si decapitat de varul sau – Vlad Calugarul la sfarsitul secolului XV.
Tepelus venise la Glogova sa o vada pe mama lui Neagoe Basarab. Afland de la o sluga nemultumita a glogovenilor ca Tepelus, rivalul sau la domnie, se afla la Glogova, Vlad Calugarul a asediat locuinta boiereasca. Tepelus s-a refugiat prin tunelul secret, dar sluga ii spusese lui Vlad Calugarul si unde se afla iesirea din tunel.
Acolo a fost prins Tepelus Voda si decapitat de catre varul sau.
Sporirea atractivitatii acestui obiectiv se datoreaza faptului ca aici a trait Tudor Vladimirescu, luat la curte de catre boierul Ionita Glogoveanu. El s-a ingrijit ca tanarul Tudor sa invete carte si sa se ocupe de administrarea mosiei, sa faca negot.
O data cu restaurarea din secolul XIX, realizata de Gh. Vernescu, s-a dorit extinderea spatiului si sporirea confortului, astfel ca, din locuinta fortificata de la inceputuri, s-a creat un spatiu destinat locuirii permanente.
Boierii glogoveni aveau si casa in Craiova
Casa Glogoveanu din Craiova (acum sediul Tribunalului Judetean) unde a stat Tudor Vladimirescu si au poposit Alexandru Ioan Cuza si Regele Carol I.
In prezent, casa-cula din Glogova adaposteste un muzeu etnografic unde pot fi admirate costume populare specifice locului, vase din ceramica, obiecte de uz gospodaresc. Vizitatorii care nu au legatura cu lumea satului au ocazia sa se familiarizeze cu lumea traditionala, rurala, sa descopere ce ustensile si unelte foloseau localnicii pe vremuri.
Localizare: Casa-cula se afla in comuna Glogova, judetul Gorj, la 49 km sud-vest de Targu Jiu, la 18 km nord de Motru si la 11 km de Pades; se ajunge pe DN 67D Targu-Jiu – Pestisani – Celei, apoi pe DJ 670 spre Negoiesti – Glogova.
Coordonate GPS: 44.937788, 22.899853