Olaritul, unul dintre cele mai vechi mestesuguri romanesti si-a pastrat autenticitatea in cateva colturi ale tarii. Procesul de realizare a vaselor si accesoriilor presupune talent si dedicare.
► Lutul este adus din locuri speciale si este amestecat cu apa, pana ce se transforma in pasta. Aceasta este modelata la bine-cunoscuta “roata a olarului”, formata din doua discuri ce contureaza forma vasului. In aceasta etapa olarul trebuie sa mentina o viteza de lucru foarte mare pentru a evita uscarea lutului folosit. Din acest motiv, vasul se realizeaza uneori in mai putin de un minut. Procesul presupune in continuare uscarea vaselor, arderea in cuptoare speciale si in final decorarea, in functie de specificul zonei in care sunt create.
► Centrul de ceramica din Horezu este cel mai renumit din tara. Faima acestuia se datoreaza numarului ridicat de artisti populari care au pastrat mestesugul, originalitatii acestora si materialelor ecologice folosite. La Horezu se aflau atelierele de olarit ale curtii domnesti din Tara Romaneasca, producatoare de ceramica de lux in stil bizantin in acea perioada. Influentele bizantine s-au pastrat si astazi si se remarca prin utilizarea culorii alb, galben sau verde. Motivele preferate de mesterii din Horezu sunt valul, sarpele, spirala sau cocosul. Cocosul se bucura de apreciere in conceptia populara, deoarece cantecul acestuia vestea triumful luminii asupra intunericului. Materialele ecologice din care sunt realizate, ofera vaselor de ceramica proprietati unice de pregatire si pastrare a mancarii.
Atelierele de lucru ale olarilor pot fi vizitate de toti cei care doresc sa vada cum se creeaza aceste obiecte traditionale, asupra carora si-au pus amprenta generatii de mestesugari.
+ Toate informatiile Luminatia Focul viu, focul lui Sumedru Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor si patronul Catedralei Patriarhale Traditii si obiceiuri din Bacau