Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Valea Oltului » Judet Valcea » Horezu » Cazare Horezu » Obiective turistice » Manastirea Hurezi
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Manastirea Hurezi

Manastirea Hurezi

 

Manastirea Hurezi este cea mai  reprezentativa constructie in stil brancovenesc, dar si cel mai mare ansamblu monahal din Romania. Manastirea este o ctitorie a Sfantului Martir Constantin Brancoveanu, fiind construita intre anii 1690- 1693, si avand hramul “Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena”.
 
Ansamblul monahal detine 4 lacasuri de cult: Biserica propriu-zisa a manastirii, Biserica Bolnitei, Schitul “Sfontilor apostoli”, si Schitul “Sfantului Stefan”, construite in ani diferiti si de ctitori diferiti. Insa acestor 4 lacasuri, li se poate adauga si Biserica Sfintii Ingeri, care este putin mai la sud de incinta manastirii, ctitorita de unul dintre staretii de aici.
 
Numele acestui lacas se trage de la pasarile nocturne cu un penaj foarte colorat numite “huhurezi”; potrivit legendei, mesterii alesi de Sfantul Constantin Brancoveanu sa construiasca marea lavra, erau nevoiti sa munceasca mai mult noaptea, de frica turcilor, cand se auzeau huhurezii.
 
Biserica principala manastirii, inchinata Sfintilor Imparati Constantin si mama sa Elena, a fost construita intre anii 1690-1693 pe un plan trilobat, avand o lungime de 32 m si inaltimea de 14 m, zidita in forma de cruce si impartita in pridvor, naos, pronaos si altar, speculandu-se ca aceasta dezvolta modelul Bisericii episcopale a Manastirii Curtea de Arges.
 
Biserica mare adaposteste un ansamblu valoros de pictura murala, executata de catre mesterii greci Constantinos si Ioan dar si de romanii Stan, Andrei, Ioachim si Neagoe intre anii 1692-1694. Pe langa scenele religioase din pronaos se afla si o galerie impresionanta de portrete ale Brancovenilor, Basarabilor si ale Cantacuzinilor.
 
Catapeteasma bisericii este sculptata in lemn de tei si poleita cu aur, fiind, impreuna cu candelele din argint donate de catre Doamna Maria Brancoveanu. Tot in aceasta biserica este inmormantat si primul staret al manastirii, Ioan Arhimandritul.
 
Bolnita Adormirea Maicii Domnului este o ctitorie a Domnei Maria, din anul 1696, continand impresionante picturi ale mesterilor romani Preda, Nicolae si Ianache.
 
Schitul Sfintii Apostoli a fost zidit in anul 1698 si pictat in 1700 de catre ierodiaconul Iosif si de Ion.
 
Schitul Sfantul Stefan este numit asa dupa fiul cel mare al domnitorului, fiind ctitorit de catre acesta in anul 1703 si pictat de catre Ianache, Istrate si Hranite.
 
Biserica Sfintii Ingeri, de la sud de manastire a fost ctitorita de catre Arhimandritul Ioan, ca biserica pentru robii ce munceau pe domeniul manastirii. A fost zidita in anul 1700 iar pictura in fresca a fost zugravita in anul 1757 cu grija parintelui staret Dionisie Balacescu.
 
Impreuna cu celelalte 4 biserici, aceasta bisericuta formeaza o Sfanta Cruce: Biserica Principala, a Sfintilor Imparati Constantin si Elena in centru, in vreme ce biserica Bolnitei, cele 2 schituri si Biserica Sfintilor Ingeri sunt in cele 4 laterale ale crucii.
 
Localizare: localitatea Horezu, satul Romanii de Sus, ,la o distanta de aproximativ 50 de kilometri inspre vest de Ramnicu-Valcea, pe Drumul National DN 67 ,judetul Valcea, Cod Postal 30459
 
Coordonate GPS: 45.169872 , 24.006983
 
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

30 Jan 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

30 Jan 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

30 Jan 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

30 Jan 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

30 Jan 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul