Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Moldova » Judet Iasi » Iasi » Cazare Iasi » Obiective turistice » Biserica Romano-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Iasi („Vechea Catedrala” catolica)
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Biserica Romano-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Iasi („Vechea Catedrala” catolica)

Biserica Romano-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Iasi („Vechea Catedrala” catolica)

 

Biserica Romano-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Iasi a fost construita între 1782-1789. Lacasul a fost construit pe locul unei vechi biserici de lemn care avea acelasi hram si data din a doua jumatate a secolului XVI. Acea biserica a fost atacata adesea de tatari si cazaci, ba chiar pângarita de luterani, dar distrusa de un incendiu în 1766. 
 
Biserica romano-catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Iasi a fost construita în stil baroc, cu trei altare confectionate la Padova cu marmura adusa din Venetia. Un ceas solar este amplasat la exterior, pe peretele sudic al bisericii. Biserica a devenit catedrala in 1884 cand Papa Leon XIII a numit un episcop cu sediul in Iasi. 
 
In aceasta catedrala a pastorit, din 1947 pâna în 26 iunie 1949, ziua în care a fost arestat, Monseniorul Anton Durcovici, episcop martir nascut în Austria si considerat de Securitatea comunista „o piedica în drumul spre socialism”. Episcopul catolic de Iasi a murit în închisoarea de la Sighet  în decembrie 1951. Ultimele cuvinte pe care Anton Durcovici a reusit sa le transmita, în latineste, episcopului greco-catolic Ioan Ploscaru si parintelui Rafael Friedrich, închisi în celulele alaturate, au fost: “Anton episcopul, rugati-va pentru mine sa nu cedez; mor de foame si de sete; da-mi dezlegarea; Anton în agonie!” A fost îngropat în ascuns, fara cruce sau vreo posibilitate de identificare a mormântului, în Cimitirul Saracilor. In vechea catedrala catolica din Iasi, martiriul episcopului Durcovici este evocat de o placa de marmura sub care se afla o urna cu pamânt adus din cimitirele din Sighet.
 
Bisericii catolice „Adormirea Maicii Domnului” din Iasi i se mai spune „Vechea Catedrala” romano-catolica, deoarece o noua catedrala episcopala cu hramul „Sfanta Fecioara Maria, Regina” a fost ridicata alaturi, în 2005, în stil modern.
 
Informatii suplimentare la tel. 0232.212.007., 0232.212.002
 
 
Localizare. Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr 26, Iasi. „Vechea Catedrala” romano-catolica din Iasi se afla langa Manastirea „Sfintii Trei Ierahi”
 
Coordonate GPS: 47.1601, 27.5837
 
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

31 Jan 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

31 Jan 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

31 Jan 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

31 Jan 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

31 Jan 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul