Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Tinutul Secuiesc » Judet Covasna » Ilieni » Cazare Ilieni » Obiective turistice » Biserica - Fortareata Reformata din Ilieni
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Biserica - Fortareata Reformata din Ilieni

Biserica - Fortareata Reformata din Ilieni

In de-alungul granitei sudice a Transilvaniei s-a construit in Evul Mediu un intreg sistem defensiv, a carui veriga estica era biserica-fortareata din Ilieni.

La inceputul secolului al XIV-lea, asezamantul era considerat una dintre cele mai semnificative localitati din regiunea Trei Scaune. Cu ocazia recensamantului de taxe din anul 1567, s-au numarat 62 gospodarii. Cu aceasta evidenta, Ilieni se numara printre cele mai populate localitati din acea perioada, fapt la care trimitea si rangul de oras de targ, pe care asezamantul il purta.

Pe dealul care se ridica deasupra satului statea o mica biserica construita in stil romanesc la inceputul secolului al XIV-lea. Locul sau a fost preluat de o biserica de proportii mult mai mari in anul 1443, construita in stil gotic. Biserica, insa, si-a capatat forma finala intre anii 1782-1785, partea sa vestica avand propria sa galerie, iar scaunele vechi fiind schimbate schimbate cu unele noi.

Exteriorul bisericii este extrem de simplu, peretele sudic si cel estic este fortificat de coloane inguste, cladite din caramida, acoperite cu tigla. Intrarile din partea sudica si cea vestica sunt acoperite de prispe construite in stil baroc popular, fiind prevazute cu bolte.

Odinioara, biserica din Ilieni a fost imprejmuita de o fortareata dubla: astazi, vizitatorii pot vedea doar zidurile fortaretei exterioare. Singurele ramasite ale celei interioare sunt cele ale zidurilor de linga clopotul-turn. Prima data s-a construit fortareata interioara, cindva intre secolele al XV-lea si al XVI-lea, peretii exteriori fiind construiti in secolul al XVII-lea, dupa asediile saxone din anul 1612.

Cetatea are o forma pentagonala, colturile sunt prevazute cu bastioane, precum si turnuri de veghe, toate contribuind la securitatea locuitorilor. La cativa ani dupa construirea sa, in anul 1658 hoardele turco-tatare au invadat Ardealul, prima lor victima fiind tinutul Trei Scaune si tara Barsei. Dupa un asediu care a tinut 5 zile, fortareata a fost capturata prin viclesug, multi locuitori au fost casapiti, iar cei ramasi au fost facuti sclavi. Mai multe sute de localnici au cazut victime ale acestui atac, iar fortareata a fost arsa.

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cetatea interioara era inca intr-o stare destul de buna, in de-alungul peretilor exteriori erau 118 camare destinate stocarii diferitelor lucruri. Din pacate, una singura a supravietuit pana in zilele noastre, cea care se afla in stanga turnului de la intrare.

Restaurarea completa a fortaretei s-a efectuat numai dupa anul 1989, cand cladirii i s-a dat o alta functiune, la initiativa pastorului reformat Kató Bela. Patru bastioane au primit functia de a-i caza pe tinerii vizitatori, unul fiind transformat in scena de teatru.

Inauntrul bisericii, galeriile si partile din fata ale bancilor sunt decorate cu casete pictate cu motive florale, care dateaza din secolul al XVIII-lea. Tavanul format din casete a fost pictat de catre artistul Kovacs Kazmer in anul 1991.

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

27 Sep 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

27 Sep 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

27 Sep 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

27 Sep 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

27 Sep 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul