Cheile Tisitei se afla in Muntii Vrancei, la circa 70 km nord-est de Focsani. Cheile au fost strabatute odata de o cale ferata, urmele terasamentelor, podurilor si vechilor tuneluri pastrandu-se pana astazi.
Traseul prin Cheile Tisitei este marcat cu triunghi rosu. Partea cea mai spectaculoasa este pana la Pandar, cu cateva treceri pe poduri firave de lemn sau ajutati de lanturi pe peretii stancosi care marginesc Tisita. Dupa Pandar urmeaza arcadele vechilor tuneluri.
Pana la Pandar, responsabilii Rezervatiei Cheile Tisitei va ofera un interesant traseu tematic cu puncte in care sunt oferite informatii despre trei animale salbatice care traiesc in muntii Romaniei: ursul, lupul si rasul. La Pandar ajungeti dupa circa 1 ½ – 2 ore.
Apoi, pentru a ajunge la „tunelul mare” - care are 267 metri lungime - trebuie sa mai urcati, treceti pe sub doua arcade sapate in stanca si apoi sa traversati Tisita, lucru posibil daca nu a plouat recent. Noi am facut traseul dupa o furtuna urmata a doua zi de o ploaie torentiala, asa ca a trebuit sa ne oprim inaintea “tunelului mare” si sa facem cale intoarsa.
La “tuneul mare” ajungeti dupa circa 2 ½ – 3 ore de la intrarea in Rezervatie, va puteti intoarce la punctul de plecare in circa doua ore. Puteti avea sansa de a vedea capre negre pe peretii stancosi.
Traseul cu triunghi rosu continua si dupa “tunelul mare” ajungand in Saua Geamana, la 1469 m altitudine dupa circa noua ore. De aici, in cazul in care campati in Saua Geamana, puteti cobori in Tulnici pe banda rosie in circa sase ore. O alta poteca, nemarcata, urmeaza culmea prin Stanca Gurguiata (1440 m) si Varful Porcului pentru a cobori inapoi in Gura Tisitei.
O alta varianta de coborare din zona ”tunelului mare” este prin Cheile Tisitei Mici si Dealul Crucii in satul Gresu, aflat putin mai sus de Lepsa, traseu nemarcat, unde ajungeti dupa 22 de km de la intrarea in Rezervatia Cheile Tisitei.
Accesul in Cheile Tisitei se face din soseaua Focsani-Targu Secuiesc, intre satele Tulnici si Lepsa, mai sus de Tabara de la Galaciuc. Din drumul spre Lepsa se desprinde un drum la stanga, peste pod, care ajunge la intrarea in Rezervatie.
Raul Tisita se varsa in Putna, ceva mai jos de Cheile Tisitei formandu-se spectaculoasa Cascada a Putnei.
La intoarcere spre Focsani, puteti face un scurt popas in Barsesti, dupa Tulnici, unde se afla pe vremuri gospodaria Babei Teodora Vrancioaia, ai carei sapte fii i-au fost sprijin lui Stefan cel Mare contra turcilor. Casa Babei Vrancioaia din Barsesti, construita din barne, pastreaza memoria acelor evenimente, in apropiere fiind ridicat un monument de piatra de catre Regina Elisabeta.
Cazare in Lepsa
Cazare in Tulnici
Localizare. Cheile Tisitei se afla inainte de satul Lepsa, dupa satul Tulnici, la circa 70 km nord-vest de Focsani, cu intrare din DN2A Focsani-Targu Secuiesc, judetul Vrancea.
Coordonate GPS: 45.940555, 26.585833