În noaptea de 25/26 octombrie a fiecărui an, se desfasoara cu precadere în localitatile din zona Bran-Muscel, un ceremonial nocturn de schimbare a timpului calendaristic. De Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir se intra in alt anotimp pastoral, anotimpul rece, care se va incheia de Sângeorz.
► În ajunul sarbatorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, într-un loc inalt al satului, se aprinde un foc, care este intretinut cu lemne uscate si resturi vegetale. In jurul focului se strange intreaga suflare a satului, care striga in cor “Hai la Focul lui Sumedru”.
Participantii la "Focul lui Sumedru", sunt imbracati in costume populare si danseaza in jurul focului. Femeile din sat impart covrigi, nuci si mere, iar la plecare cei care au participat iau carbuni aprinsi acasa pentru a fertiliza gradinile si livezile.
Credinte si obiceiuri despre divinitatea precrestinã peste care s-a suprapus figura impresionanta a sfântului martir crestin Dimitrie sunt atestate pretutindeni în România, cu precadere în zonele crescatorilor de animale.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, celebrat în data de 26 octombrie, este o divinitate pastorală, protector al păstorilor. Este vorba de „focul viu" al ciobanilor români, care purifica îndeosebi pastorii si turmele acestora.
+ Toate informatiile Luminatia Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor si patronul Catedralei Patriarhale Traditii si obiceiuri din Bacau Jocul Ursului de la Darmanesti