Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Crisana » Judet Arad » Moneasa » Cazare Moneasa » Traditii si obiceiuri » Nedeile
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Traditii si obiceiuri

Nedeile

Nedeile

Nedeile sunt vechi sarbatori câmpenesti asociate de obicei hramului bisericii satului. Cele mai importante nedei aduna la sarbatoare în Tara Zarandului si peste zece mii de participanti si îi aduc adesea si pe unii dintre motii plecati la munca pe alte meleaguri.

Cea mai cunoscuta nedeie din Tinutul Zarandului este Târgul de fete de pe Muntele Gaina, unde se întâlnesc motii criseni (cum îsi spun cei ce locuiesc pe Valea Crisului Alb si pe culmile domoale ce se desprind la vest de Muntii Apuseni) cu motii câmpeni si vidreni din “Tinutul de Piatra” – culmile înalte, centrale ale Apusenilor. Sarbatoarea câmpeneasca de pe muntele Gaina are o vechime de sute de ani si a fost admirabil descrisa în 1890, în “Nunta la Români”, de catre preotul si etnograful bucovinean Simion Florea Marian.

In Tara Zaranului este si Nedeia de la Tăcăşele care se desfasoara timp de doua zile la intrarea în satul Avram Iancu, com. Vârfurile, jud. Arad (130 km de Arad, 39 km de Brad si 22 km de Gurahont). Aici, în fiecare an, a doua duminica dupa Rusalii, se aduna peste zece mii de sateni veniti din comunele Vârfurile, Plescuta si Halmagiu, dar si de mai departe.

In fiecare a doua duminica din iulie are loc o alta sarbatoare câmpeneasca - Nedeia Tarii Halmagiului, în parcul din centrul comunei Halmagiu (136 km de Arad si 28 km de Brad).

In ultima duminca din august, pe Valea Hurezului, com. Chisindia (72 km de Arad si 9 km de Sebis), are loc Târgul Codrenilor , sarbatoare ce se desfasura în trecut în satul de munte Văşoaia.

O alta sarbatoare traditionala, specifica zonei aradene, este Praznicul de pita noua, prin care, în august, în duminicile cele mai apropiate de marea sarbatoare a Sfintei Marii, este marcat un obicei din vremuri stravechi: ritualul coacerii primei pâini din grâul recoltat în anul respectiv. Primul praznic de pita noua se desfasoara în Padurea Dumbrava din comuna Beliu (la 77 km de Arad) si apoi, câteva zile mai târziu, la Pecica (25 km de Arad).

De peste patru decenii, în luna august, statiunea Moneasa (102 km de Arad si 20 km de Sebis) gazduieste Festivalul tinerilor interpreti din Tara Zarandului, în ultima vreme fiind organizat în aceeasi perioada si un Târg al Mesterilor populari. Tot la Moneasa, în luna iunie, are loc “Festivalul cântcului si al portului popular din Tara Zarandului.

La sfârsitul lunii mai, în municipiul Brad (36 km de Deva si 145 km de Arad), se desfasoara festivalul Comori folcloricedestinat tarafurilor traditionale si grupurilor instrumentale de muzica populara.

Toate aceste nedei si festivaluri sunt ocazii de a asculta cântecul popular, de a contempla dansuri populare precum abrudeanca (tarina) si învârtita, precum si portul traditional, admirabil conservate într-una din cele mai cunoscute zone etnografice ale României, Tara Zarandului.

+ Toate informatiile
Luminatia Focul viu, focul lui Sumedru Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor si patronul Catedralei Patriarhale Traditii si obiceiuri din Bacau
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Traditii si obiceiuri din Bacau Traditii si obiceiuri din Bacau

Evenimentele cu cel mai mare impact sunt legate de obiceiurile de iarna. In Bacau, imediat dupa Craciun, are loc Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna, iar în Comanesti (57 km de Bacau), în ajunul noului an se desfasoara Festivalul de datini...

16 Mar 2012
Craciunul - Obiceiuri si traditii de Craciun Craciunul - Obiceiuri si traditii de Craciun

Pentru romani ca popor majoritar crestin ortodox Craciunul este un prilej de mare sarbatoare. Sarbatoare Nasterii Domnului incepe in cu colinde in dimineata lui Mos Ajun care tin pana noaptea. Intre timp se pregateste masa de Craciun seara pentru...

16 Mar 2012
Obiceiuri si traditii de Sfantul Andrei si Sfantul Nicolae Obiceiuri si traditii de Sfantul Andrei si Sfantul Nicolae

Romanii isi sarbatoresc patronul spiritual, pe Sfantul Andrei, la 30 noiembrie. Intamplarea a facut ca ziua nationala, 1 Decembrie, momentul unirii provinciilor romanesti sa se celebreze a doua zi. Iata cum, cele doua componente, spiritualul si...

16 Mar 2012
Jocul Ursului de la Darmanesti Jocul Ursului de la Darmanesti

Jocul Ursului din Darmanesti este cel mai popular obicei de iarna de pe Valea Trotusului.

16 Mar 2012
Ignatul - Traditii si obiceiuri de Ignat Ignatul - Traditii si obiceiuri de Ignat

Ignatul reprezinta momentul sacrificarii porcului de Craciun. Se mai numeste Inatoarea si arata cum o practica pagana a ajuns sa se asocieze cu o sarbatoare crestina. Porcul era sacrificat in religia vechilor daci

16 Mar 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul