Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in coborare usoara pe-o carare montana care lasa locul, in unele portiuni, podurilor metalice si scarilor de piatra, ca mai tarziu, sa urcam panta domoala ce ne va scoate in fata Schitului parca inghitit de gura Pesterii Ialomitei.
Schitul Ialomicioara a fost ctitorit de catre Voievodul Tarii Romanesti, Mihnea cel Rau, in secolul al XVI-lea pe locul in care, inca din cele mai vechi timpuri, sihastrii se refugiau in cautarea linistii si sfintei rugaciuni. Asadar, inca din acele vremuri, acest loc a reprezentat simbolul credintei muntilor Bucegi.
De-alungul anilor, batranul Schit de lemn nu s-a lasat biruit de blestemul focului aducator de durere si lacrimi in ochii calugarilor care priveau indurerati cum flacarile crunte le furau sfanta casa. Ultima lupta pe care Schitul a pierdut-o cu focul nemilos a fost in anul 1961. De-atunci, timp de 35 de ani lacasul n-a mai existat. Insa, credinta a biruit pana la urma, in perioada anilor 1993-1996, perioada in care Schitul a fost reconstruit si pastrat in felul in care exista si astazi.
In apropierea lacasului de inchinaciune s-a ridicat si un nou corp de chilii, situat chiar la intrarea in pestera. Noilor constructii li s-a alaturat si un corp destinat pelerinilor si calatorilor care doresc sa faca un popas spiritual pe-aceste meleaguri sfinte. Data de 29 iunie 1996 este o perioada de referinta pentru istoria Schitului din Bucegi, acesta fiind sfintit de catre IPS Arhiepiscop Vasile Costin, cu hramul "Sf. Apostoli Petru si Pavel".
In poiana situata la 5 minute de Schit, in apropierea vechii Manastiri Pestera Ialomitei, s-a inaltat Noua Biserica “Sf.Nifon” si-o casa de odihna. Acest nou lacas de inchinaciune, inconjurat de chiliile calugarilor, detine hramul “Sfantul Ierarh Nifon”.
Astazi, aici, este locul ideal in care calatorii se abat de la chemarea Platoului Bucegilor si aleg aceasta zona incarcata de traditii si sfintenie, pentru a se reculege, pentru a simti racoarea Pesterii Ialomitei, pentru a aprinde o lumanare sau pentru a descoperi fila cu fila, vechea poveste a sfantului Schit, asa cum indeamna si Imnul Bucegilor, un bine cunoscut cantec montan: “Jos la Pestera intunecata, sta batranul Schit uitat de ani, aici doina-ti pare mai duioasa, inganata de batrani ciobani… ”
Accesul la Schitul Ialomicioara este facilitat, incepand din luna mai pana in luna octombrie, de telecabina Busteni - Babele - Pestera. Deasemenea, pasionatii de drumetii sau cei ce vor sa simta racoarea inaltimilor pot opta pentru coborarea versantului “Piciorul Babelor”, traseu de-o splendoare peisagistica uimitoare, pornind din dreptul Cabanei Babele pana la Hotelul Pestera.
Calatorul se va simti ca-ntr-un sanctuar de culmi de piatra, un amfiteatru de stanca purtand legendele vremurilor stravechi.
Astfel, dupa 2 ore de coborare, timp in care putem admira crestele muntilor Cocora, Batrana si Doamnele, ajungem in zona Pestera. In drumul sau spre Schit, calatorul va fi imbratisat de racoarea padurii umbroase a muntelui Cocora. Cu fiecare pas facut, vom fi mai aproape de locurile sfinte, iar la auzul clopotelor ce rostesc vremea Vecerniei sau a Sfintei Liturghii, vom inclina fruntea, inchinandu-ne, in timp ce sufletul nostru va vibra la descoperirea acestor minunatii dumnezeiesti si pamantesti.
Schitul Ialomicoara este locul in care sfanta rugaciune se impleteste cu frumusetea naturala a muntilor Bucegi, un cadru natural minunat, situat la inaltimea de 1.600 m, unde calatorul va gasi momente de regulegere, de liniste, de contemplare, in timp ce Ialomicioara va purta povestile mai departe, susurand prin apele ei de munte, sfintenia acestor meleaguri.
DETALII:
Acces: Telecabina: din Busteni, telecabina pana la Babele, apoi telecabina pana la Pestera; din Sinaia, Telecabina pana la Hotel Cota 1400 - Cota 2000 ( Cabana Miorita) apoi, traseu montan prin Piatra Arsa, trasee accesibile (6 ore de mers);
Auto: din Targoviste pe DN 71, prin Moroeni - Sanatoriul Moroeni - Lacul Bolboci - Cabana Padina - Hotel Pestera.
Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel (Schitul Ialomicioara), Sfantul Ierarh Nifon (Biserica Noua), Adormirea Maicii Domnului (Biserica veche)
Cazare: 25 locuri
Adresa: com. Moroeni, 137310, jud. Dambovita
Coordonate GPS: 45.225894, 25.431845
de vacantelatara.ro + Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung