Tinutul Oasului te introduce in mijlocul traditiei populare autentice. Portul popular, mestesugul si vechile obiceiuri sunt parte din viata de zi cu zi a localnicilor. Traditiile nealterate au conturat identitatea tinutului si au atras interesul si admiratia vizitatorilor.
Costumul popular osenesc este purtat cu mandrie in zilele de sarbatoare de femei, barbati si copii.
Portul feminin se remarca prin culorile vii si motivele geometrice variate. Camasa, lucrata din material tesut in gospodarie este incadrata in jurul reverului de ornamente geometrice, sincronizate cu restul elementelor. Baza manecilor si partea inferioara a fustei sunt incretite cu minutiozitate. Lucrate manual, componentele portului sunt expresia harniciei si iscusintei omului din sat.
Un alt prilej de bucurie pentru oseni este Sambra Oilor, sarbatoarea campeneasca asociata cu pastoritul. Aceasta celebreaza anual venirea primaverii si odata cu ea iesirea oilor la pascut. Inainte de a urca la munte, oile si stapanii lor sunt stropiti cu apa sfintita, pentru a alunga orice obstacol din calea acestora. Sarbatoarea gazduieste intalnirea negrestenilor si a turistilor din celelalte colturi ale tarii intr-o atmosfera dominata de veselie, cu bucate traditionale, cantec si port popular.
Bucuriile, tristetile si sperantele sunt exprimate prin “tipurituri”, strigatele specifice cantecelor osenesti. Acestea au fost integrate in viata osenilor si sunt prezente atat la munca agricola cat si la sarbatorile importante. Traditia autentica, harnicia si ospitalitatea sunt marcile consacrate ale osenilor, cele care le-au purtat faima dincolo de granitele tarii.
+ Toate informatiile Luminatia Focul viu, focul lui Sumedru Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor si patronul Catedralei Patriarhale Traditii si obiceiuri din Bacau