Pictorul Nicolae Grigorescu si-a petrecut ultimii trei ani ai vietii, intre 1904-1907, la Câmpina, unde se retrasese cu intreaga sa familie. In momentul mortii, pe sevaletul atelierului din Câmpina se aflau mai multe lucrari neterminate - ”La izvor”, “Intoarcerea de la bâlci”. De altfel pictorul este inmormântat în cimitirul din apropiere.
Considerat cel mai important dintre întemeietorii scolii de pictura romanesti, “un mare erou modest al artei” cum avea sa-l numeasca Nicolae Iorga, Nicolae Grigorescu, nascut în 1838 într-o comuna dâmboviteana, a ales Câmpina drept loc de retragere si reculegere. Aici si-a construit, dupa planuri proprii, o casa. Aici veneau adesea prieteni ai pictorului - Delavrancea, Goga, Vlahuta, Caragiale sau Cosbuc. Din pacate, casa ridicata de Grigorescu, transformata de germani in cartier general pentru intreaga zona de razboi, a ars in 1918, in timpul Primului Razboi Mondial. Casa memoriala “Nicolae Grigorescu" a fost refacuta în anii ‘50 dupa vechi fotografii si planuri originale, sub indrumarea lui Gheorghe Grigorescu, fiul marelui pictor.
Casa memoriala expune numeroase lucrari originale ale pictorului - „Autoportret”, „Apus de soare la Barbizon”, „Pastorita stând”, „Ciobanas cu turma”, „Care cu boi trecând un vad”, lucrari neterminate precum “La izvor”, obiecte personale, decoratiuni si tapiserii colectionate de pictor si piese de mobilier aduse de Grigorescu de la atelierul sau de la Paris.
Casa memoriala, aflata in apropierea castelului Iulia Hasdeu, poate fi vizitata de marti pana duminica (luni este inchisa), intre orele 10.00-18.00 in timpul verii si 9.00-17.00 - iarna. Casa e situata pe bulevardul Carol I, nr. 108.