Dealul Perchiu este o rezervatie naturala aflata la confluenta Tazlaului cu Trotusul, avanpost rasaritean al Carpatilor, in apropierea orasului Onesti. Altitudine maxima este 398 metri, in partea sud-estica a dealului, la nord-vest de municipiul Onesti.
In partea sud-estica, Dealul Perchiu este ca o prelungire a Subcarpatilor ce bordeaza la rasarit Muntii Tarcau-Gosmanu si Muntii Berzunti.
Coordonate GPS:
Longitudine N 46º 15' 57'';
Latitudine E 26º 45' 8''
Drumuri de acces:
Dealul Perchiu se afla in apropierea orasului Onesti si de aceea in varf se poate ajunge în circa o jumatate de ora pe una din cele 5 poteci ce pornesc dinspre sud, de langa terasamentul caii ferate Onesti-Targu Ocna.
Din punct de vedere al vegetatiei, cea mai importanta particularitate este inversarea etajelor vegetale, cu flora de silvostepa pe culme si padure caracteristica subcarpatilor la poale.
Datorita vegetatiei deosebite, in anii '70, Dealul Perchiu a fost declarat monument al naturii, statut intarit prin instituirea unei rezervatii naturale de circa 206 hectare.
Dealul Perchiu gazduieste numeroase specii vegetale, multe dintre ele nespecifice regiunii. Botanistii au contabilizat peste 600, unele foarte rare.
Specii de arbori si arbusti termofili au supravietuit modificarilor climatice regionale generate de ridicarea Subcarpatilor, izolate in aceasta insula de silvostepa, gratie microclimatului favorizat de geometria reliefului înca de la inceputurile cutarii. Intre acestea amintim stejarul pufos si stejarul brumariu , ultimul fiind nu numai in afara regiunii tipice ci si la latitudinea superioara a arealului de raspandire, ciresul pitic sau visinelul, migdalul pitic, scorusul, scumpia. Intalnim de asemenea multe plante ierboase de stepa, unele rare precum frasanelul alb sau zambila albicioasa, gusa porumbarului, iarba sarpelui ruseasca, sparanghelul pseudoscarbru, sadina.
Obiective turistice in apropiere:
- Crucea de pe dealul Perchiu,
- Monumentul Mihai Eminescu,
- Biserica din Borzesti,
- Stejarul din Borzesti,
- Manastirea Casin.