Biserica de lemn din Mierag- se afla in localitatea Mierag si a fost ridicata in anul 1756. A fost desemnata monument istoric, este singurul edificiu de cult din localitate si are hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Biserica de lemn din Totoreni– se afla in localitatea omonima Totoreni, are hramul “Adormirea Maicii Domnului”. A fost ridicata in anul 1967, are planul dreptunghiular, cu absida altarului poligonala, cu cinci laturi, decrosata si declarata de curand monument istoric. Biserica este una dintre cele mai interesante edificii religioase din zona Beiusului datorita prispei de pe latura sudica a naosului, numita de localnici perindele. Folosite ca "loc de detentie", perindelele amintesc de o alta functie decat cea religioasa, cea de loc de judecata, pe care o avea biserica.
Biserica de lemn din Sohodol -se afla in satucul Sohod, in apropierea de Beius. Micuta biserica din Tinca adaposteste in interior o mica comoara de spiritualitate si arta religioasa romaneasca. Muzeul parohiei Tinca cuprinde icoane de mare valoare si usi imparatesti ale bisericilor de lemn, din pacate disparute, din Calacea, Girisu Negru si Chesa.
Biserica de lemn din Dumbravani - se gaseste in comuna Buntesti, dateaza din anul 1777, are hramul „Schimbarea la Fata” si se afla pe noua lista a monumentelor istorice.
Biserica Sf. Mucenic Teodor Tiron Rieni biserica de lemn se afla in localitatea Rieni si are hramul "Sf. Mucenic Teodor Tiron".
Biserica de lemn din Beznea Bratca se gaseste in localitatea Beznea (fosta Delureni) din comuna Bratca, este datata din anul 1723 si are hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil".
Biserica de lemn din Bradet se gaseste in localitatea Bradet si a fost ridicata in anul 1733.
Biserica Pogorarea Sf. Arhangheli Mihail si Gavril Rieni din Valea de Jos este in anul 1734.
Biserica Pogorarea Sf. Duh Lazuri de Beius este o constructie din lemn ridicata in doua perioade diferite , iar in 1925 a fost renovata si in 1959 a fost restaurata.
Biserica Pogorarea Sf. Duh Tarcaita Tarcaia are hramul "Pogorarea Sf. Duh"si a fost construita in 1796.
Biserica Pogorarea Sf. Gheorghe Pietroasa biserica de lemn din Cociuba Mica a fost ridicata in anul 1715.
Muzeul tarii Crisurilor Oradea - muzeu de arta si stiinta, situat in partea nord-vestica a orasului a fost inaugurat pe 17 ianuarie 1971, in cladirea restaurata a Palatului Baroc / Palatul Episcopal. Este un edificiu de mari dimensiuni, construit in stil baroc si compus din trei aripi in forma de U.
Muzeul Orasenesc de Istorie si Etnografie - a fost infiintat in anul 1959, in cladirea monument istoric, fosta casa a lui Vasile Ignat si a martirului Ioan Ciordas si are o sectie de etnografie cu tematica de baza: mestesugurile populare, sectie de istorie, doua sali de expozitii temporare.
Adresa: Str. Samuil Vulcan nr. 16, Beius
Telefon: 0259/322247
Muzeul "Ady Endre" Oradea - cuprinde colectiile:
1. Colectia de volume din opera scriitorului
2. Colectia de documente se compune din diverse tiparituri (programe, invitatii etc.)
3. Colectia de manuscrise cuprinde manuscrisele lui Ady: scrisori, carti postale adresate unor personalitati apropiate poetului, articole si poezii semnate, alte manuscrise provenite de la membrii societatii literare “A Halnap" si prieteni apropiati ai poetului.
4. Colectia de periodice.
5. Reviste printre care: “JövendÅ‘" (1903), “Igaz Szó" (1958-1974), “Korunk" (1957-1974), “Utunk" (1965-1966, 1971-1974), “Familia" (1971-1974) etc.
6. Colectia de fotografii contine fotografiile poetului din diferite perioade ale vietii sale si ale oamenilor cu care a intrat in contact.
7. colectia de fotografii vechi, provenite din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.
Muzeul Memorial "Iosif Vulcan" Oradea – Cuprinde urmatoarele colectii:
1. Colectia Revistei Familia– numere din cele cinci Serii ale Revistei fondate de Iosif Vulcan
2. Colectia memoriala “Iosif Vulcan"- piese memoriale (mobilier, picturi, obiecte de portelan, fotografii)
3. Colectia de reviste literare si istorice:Luceafarul, Revista Fundatiilor Regale, Foaie pentru inima, minte si literatura, Cele trei Crisuri.
Muzeul Episcopiei Romano-Catolice-Arta ORADEA
Adresa: Str. Stadionului nr. 2
Colectia muzeala Holod-Etnografie si istorie locala Bihor
Adresa: comuna HOLOD
Colectia muzeala a Episcopiei Ortodoxe - Arta ORADEA
Adresa: Str. Episcop Roman Ciorogariu nr. 3
Colectia muzeala de istorie-Etnografie si istorie locala
Adresa: comuna SACUENI Piata Libertatii nr. 1