Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Crisana » Judet Bihor » Oradea » Cazare Oradea » Obiective turistice » Catedrala greco-catolica "Sfantul Nicolae" din Oradea
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Catedrala greco-catolica "Sfantul Nicolae" din Oradea

Catedrala greco-catolica Sfantul Nicolae din Oradea

 

Catedrala greco-catolica din Oradea a fost ridicata intre 1800-1812 pe locul vechii biserici unite din oras ce fusese construita pe la 1739. Este o frumoasa constructie baroca, in apropierea Palatului episcopiei greco-catolice din Oradea , ridicat la 1903 in stil eclectic, cladire ce atrage privirile turistilor cu arhitectura ei exuberanta, dar si a Bisericii cu Luna, alta atractie turistica a orasului. 
 
In Catedrala greco-catolica din Oradea au slujit episcopii martiri Demetriu Radu, ucis in 8 decembrie 1920 in atentatul cu bomba pus la cale de anarhisti comunisti la Senat, si venerabilul pastor Valeriu Traian Frentiu, mort in 11 iulie 1952 in Inchisoarea de la Sighet , ingropat in secret, fara cosciug si cruce, in Cimitirul Saracilor de langa Sighet si propus acum spre canonizare de catre Biserica Catolica.  
 
Nicolae Carandino a descris figura episcopului de Oradea Valeriu Traian Frentiu  in inchisoarea de la Sighet: 
 
“Spectacolul pe care îl oferea celula episcopilor uniti era impresionant. Când ieseau la plimbare, toti bătrâni sau îmbatrâniti înainte de vreme, toţi cocârjati, aveau în frunte si la oarecare distanţă pe Frenţiu.Totul era la el impresionant: barba alba, figura, mersul. Desi mic de statură, parea grandios. Nu pot fi banuit de partinire fideistă; n-am avut niciodata sentiment religios. Am fost în schimb totdeauna sensibil la maretie. Si niciodata nu am avut mai puternic socul suprafirescului, decât privind la şirul de mosnegi târsâiti pe care Dumnezeu, sau Moise sau cine stie ce profet, îi luase sub înalta sa conducere.(...)Am aflat peste câtva timp ca Frenţiu a murit în celula în urma unui atac de inima. Locul lui în frunte l-a luat Hossu. Apoi episcopii au disparut, unii tot în moarte, altii pe la alte lagare sau închisori.” 
 
Catedrala greco-catolica din Oradea are hramul "Sfantul Nicolae". Impresioneaza prin pictura murala deosebita, realizata in 1892 de catre un pictor de la Budapesta, si iconostasul cu trei registre sculptat si pictat dupa 1822. 
 
In cripta de sub altarul Catedralei greco-catolice din Oradea sunt depuse osemintele episcopului Iuliu Hirte, hirotonit in secret in 1949 de nuntiul apostolic pentru a pastoria eparhia dupa arestarea lui Valeriu Traian Frentiu. Iuliu Hirte a patimit 12 ani de temnita grea sub comunisti intre 1952-1964.
 
Informatii suplimentare la telefon  0259.236.492.
 
Localizare. Catedrala greco-catolica "Sfantul Nicolae" se afla pe strada Iuliu Maniu nr.4, chiar la intersectia cu Piata Unirii din Oradea, jud. Bihor. 
 
Coordonate GPS: 47.053992, 21.927912
 
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

8 Apr 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

8 Apr 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

8 Apr 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

8 Apr 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

8 Apr 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul