Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Moldova » Judet Neamt » Piatra Neamt » Cazare Piatra Neamt » Obiective turistice » Manastirea Pângăraţi
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Manastirea Pângăraţi

Manastirea Pângăraţi

 

Ca si Manastirea Bisericani aflata in apropiere, Manastirea Pângăraţi a fost intemeiata de un sihastru venit aici de la Manastirea Bistrita. 
 
Pe la 1432, Sfantul Cuvios Simeon, urmat de doi discipoli de la Bistrita, s-a asezat pe valea raului Pângăraţi. Simeon si ucenicii sai s-au nevoit 29 de ani in bordeie de pamant si au ridicat in 1461, cu ajutorul lui Stefan cel Mare, o bisericuta de lemn. Pe la 1476, cand cu Batalia de la Valea Alba, turcii au dat foc bisericutei, iar Sfantul Cuvios Simeon si calugarii sai au trecut muntii in Transilvania, asezandu-se la manastirea Caşva, pe Valea Gurghiului, la est de Reghin. Aici a murit Simeon, intemeitorul Manastirii Pângăraţi. Dupa retragerea turcilor din Moldova, Stefan cel Mare a adus moastele sfantului cuvios la Cetatea de Scaun a Sucevei, iar ucenicii sai au revenit la Pângăraţi in 1484. 
 
De la Manastirea Moldovita a venit aici un alt calugar, Sfantul Cuvios Amfilohie, care a fost staret al manastirii aproape sase decenii, intre 1508 – 1564. Pe vremea acestui staret, Alexandru Lapusneanu a construit aici, in 1560, biserica de piatra pe care o vedem astazi. Potrivit cronicilor, domnitorul a avut viziunea unui voinic invesmantat in alb – Sfantul Mucenic Dimitrie – care i-a cerut: „Scoala-te, Voievodule, si degrab sa mergi la Pângarati unde petrece un sihastru Amfilohie aproape de 50 de ani, si sa zidesti întru numele mieu biserica pe locul unde am avut mai-nainte facuta de batrânul Stefan Voievod în zilele staretul Simeoan Ieromonah.”
 
Lacasul de piatra zidit de Lapusneanu este unul deosebit, fiind de fapt o biserica suprapusa. La subsol, a fost construita o tainita; aici, se pare, a incercat sa fie ascuns tezaurul eparhiei Romanului cand austriecii condusi de nefericitul capitan Ferent http://www.cazarelapensiune.ro/iasi/obiective-turistice-iasi/crucea-lui-feren, pierit la Iasi, invadasera Moldova cautand sa-l prinda pe domnitorul Mihai Racovita. In fosta tainita de la subsol a fost amenajat un paraclis care avea initial hramul Sfintilor Apostoli, acum - hramul Sfintilor Romani. Deasupra - biserica cu hramul Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir, asa cum i se aratase in vis lui Voda Lapusneanu.
 
Dupa secularizarea din 1863, manastirea a decazut, fiind transformata in penitenciar, sanatoriu si, pe vremea dictaturii comuniste, in statiune de cercetari biologice si depozit de plante medicinale.
 
Manastirea Pângăraţi a redevenit manastire de calugari in 1991, ciudata biserica voievodala ctitorita la 1560 de Alexandru Lapusneanu fiind principalul punct de atractie pentru turisti. 
 
In apropiere, spre Piatra Neamt, se afla manastirile Bisericani si Bistrita. La vest, este orasul Bicaz, punct de pornire spre Masivul Ceahlau si Lacul Izvorul Muntelui. 
 
Localizare. Manastirea se afla in comuna Pângăraţi din judetul Neamt, la 16 km vest de Piatra Neamt, pe drumul ce duce spre Bicaz, si la 14 km est de Bicaz. 
 
Coordonate GPS: 46.9334, 26.1802
 
Informatii suplimentare la tel. 0233.240.237
 
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

29 Jan 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

29 Jan 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

29 Jan 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

29 Jan 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

29 Jan 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul