Manastirea Polovragi a fost ridicata chiar la intrarea in Cheile Oltetului in anul 1505. Biserica manastirii care a dainuit pana astazi are hramul “Adormirea Maicii Domnului” si a fost ctitorita la 1645. Matei Basarab a inchinat atunci aceasta manastire Sfantului Mormant, fiind rascumparata 50 de ani mai tarziu de Constantin Brancoveanu. Acesta a subordonat-o Manastirii Hurezi . Sfantul domnitor a adaugat bisericii manastirii frumosul pridvor brancovenesc pe fatada caruia sunt infatisate cateva dintre manastirile de la Athos – munte supranumit Gradina Maicii Domnului. Biserica a fost pictata de zugravii formati la vestita scoala brancoveneasca de la Hurezi, aflata la circa 20 de kilometri departare, spre est.
• In timpul revolutiei de la 1821, Manastirea Polovragi a fost pretuita de Tudor Vladimirescu pentru fortificatiile sale.
La instaurarea dictaturii comuniste, Manastirea Polovragi a avut mult de patimit. Aici se ascunsese un colonel, Iulian Popovici, care fusese prefectul Odessei sub Antonescu si era cautat de Securitate. Calugarii de la Polovragi, intre acestia ieromonahul Nicolae Emilian Gutu, au fost arestati in 1950, torturati si condamnati, iar Manastirea Polovragi a fost inchisa. A fost transformata apoi in manastire de maici si asa a ramas pana astazi.
Cateva sute de metri in amonte se afla Cheile Oltetului si Pestera Polovragi. De la Manastirea Polovragi, o poteca marcata cu punct rosu urca pana pe platoul unde este amplasata “Crucea lui Ursache”, ridicata in 1808, si ruinele cetatii dacice de la Polovragi.
La jumatatea lui iulie in fiecare an, aici are loc Nedeia de la Polovragi, o continuare a vechii sarbatori care-i aduna de Sfantul Ilie, la izvoarele Oltetului, pe ciobanii transilvaneni si pe cei olteni.
Spre Baia de Fier se afla cea mai vizitata pestera din tara - Pestera Muierilor -, iar in cealalta directie, la circa 20 km, se afla Manastirea Hurezi – capodopera artei brancovenesti.
Informatii suplimentare la tel. 0253.476.196.
Localizare: Pestera Polovragi se afla in comuna Polovragi, judetul Gorj, la 55 kilometri nord-est de Targu Jiu, la 23 kilometri de vest de Hurezi si la 32 kilometri sud-est de Rânca.
Coordonate GPS: 45.192589, 23.788925
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste
Biserica armeano-catolică din Gheorgheni
In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei
Cabana Curmatura - Piatra Craiului
Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung