In comuna Polovragi exista atat obiective turistice create de natura – precum Cheile Oltetului si Pestera Polovragi, cat si obective turistice create de om - Fortificatiile geto-dacice. Cetatea dacica din Polovragi se afla pe muntele Pades, in Cheile Oltetului, deasupra Pesterii Polovragi, la o altitudine de aproximativ 1000 m.
Fotificatiile geto-dacice de la Polovragi dateaza din secolului I î.Hr. fiind parte a sistemului defensiv ce avea sediul central in Muntii Orastiei. Dupa cum reiese si din denumire, ne referim la o fosta cetate fortificata, singura fortificatie dacica cu zid din Oltenia. Fotificatia este formata dintr-un val de piatra de calcar, resursa locala, si lut galben, dispus in straturi alternative.
Marea majoritate a cetatilor dacice au fost construite strategic, atat prin pozitia geografica, in munti si pe dealuri de unde era asigura vizibilitate asupra principalelor drumuri, cat prin faptul ca in apropiere se gasea resursa naturala pentru ridicarea zidurilot fortificatiilor, cetatilor, castrelor. Fortificatia geto-dacica era alcatuita din „Cetatuia” – dava, situata in Poiana Padesului, pe un teren izolat, cu rol principal in cadrul fortificatiei si „cetatea de refugiu”, situata pe platoul unde se afla "Crucea lui Ursache". In apropiere se afla Manastirea Polovragi.
In cadrul fortificatiei au fost descoperite ruinele unor locuinte de suprafata pentru locuit, cu podea din lut batatorit si cu pereti din lemn cu lipitura de lut, precum si colibe cu pereti din lemn si nuiele. Tot aici, arheologii au descoperit obiecte din ceramica lucrata prin netezirea cu mana si lucrata la roata, vase sub forma de borcan, cesti lucrate cu mana, castroane, obiecte metalice, cutitase, varfuri de sageti, piroane etc.
Alaturi de Sarmisegetusa Regia si Ocnita, Fortificatiile din Polovragi reprezinta al treilea loc important unde s-au descoperit dovezi care atesta faptul ca geto-dacii foloseau si cunosteau scrisul. S-a conturat un „crez” conform caruia „Cetatuia” din cadrul Fortificatiei geto-dacice Polovragi ar fi fosta cetate Arcina, numita de Ptolemeu „unul dintre cele mai stralucite orase din Dacia”.
Localizare: Cetatea dacica se afla in comuna Polovragi, judetul Gorj, la 55 kilometri nord-est de Targu Jiu, la 23 kilometri de vest de Hurezi si la 32 kilometri sud-est de Rânca. In Polovragi se ajunge pe DN 67 Targu Jiu – Scoarta – Bumbesti Pitic – Polovragi, iar de aici pe DJ655 aproximativ 2 km spre Manastirea Polovragi.
Coordonate GPS: 45.202436, 23.785996