In Muntii Padurea Craiului din judetul Bihor, Cheile Albioarei au o lungime de 2,8 km. Sunt traversate de drumul judetean 764, care leaga Beiusul de Alesd sau de Bratca, Bucea si Borod, localitati situate pe DN1.
Cheile Albioarei sunt localizate la intrarea in satul Tarina, comuna Rosia, in apropierea platoului Zece Hotare. Cheile Albioarei s-au format in roci calcaroase si senoniene, alcatuite din gresii si conglomerate. Nu sunt strabatute de un curs de apa, dar sunt bogate in pesteri si izvoare.
De-a lungul Cheilor Albioarei se gasesc Pestera Vacii (cea mai cunoscuta si vizitata pestera din Cheile Albioarei, cu 138 metri lungime, loc de refugiu al localnicilor la vremuri grele), Pestera Uraciosii, Pestera Calului, Pestera de la Valau si Pestera Crucii (20 m lungime, mai greu accesibila) asezate una in fata alteia, Pestera Babii (54 metri).
Din Cheile Albioarei se poate ajunge prin satul Tarina in Rosia, Josani, Cabesti, Remeta si Delani, localitati apropiate de Beius. Pitorescul drum dintre Alesd si Beius, care trece prin platoul carstic Zece Hotare si strabate Cheile Albioarei, are aproximativ 70 km de drum asfaltat.
Localizare: Cheile Albioarei se afla in Muntii Padurea Craiului, langa satul Rarina, comuna Rosia, judetul Bihor, pe drumul dintre Alesd si Beius, la circa 50 km sud de Alesd si 20 km nord de Beius.
Coordonate GPS: 46.842435, 22.371104