Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Tinutul Secuiesc » Judet Covasna » Sanzieni » Cazare Sanzieni » Obiective turistice » Biserica fortificata din Sanzieni
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Biserica fortificata din Sanzieni

Biserica fortificata din Sanzieni

In coltul nord-estic al tinutului Secuiesc, la poalele Muntelui Perko, pe un deal nu prea inalt se afla o fortareata cu plan poligonal, cu o biserica gotica in curte. Naosul bisericii are o lungime de 22 m, o latime de 10 m, sanctuarul, avand planul poligonal este lung de 12 m si lat de 8 m.

Inscriptia cu anul 1401, de pe peretele sudic al bisericii, marcheaza, probabil, data inceperii constructiei gotice, deoarece in acest loc se afla prima biserica a asezarii, datand din epoca romana. Tot din aceasta perioada s-a pastrat, probabil, capul de bou sculptat in gresie, reprezentandu-l pe Sfantul Apostol Luca, fixat pe primul contrafort al zidului nordic, precum si un cap de om sculptat, simbolul Sfantului Apostol Matei, in patrimea superioara a celui de-al doilea contrafort.

Ambele sculpturi difera in mod semnificativ de sculpturile remarcabile realizate in stilul gotic tarziu din interiorul bisericii. Din cauza starii deteriorate, in secolul al 18-lea, lacasul construit in stilul goticului tarziu, a primit o noua bolta in stil baroc, dar ferestrele, ancadramentele acestora si tabernaculul au fost pastrate pe locurile lor originale.

Astfel, dinspre sud, sanctuarul este luminat de ferestre ogivale datand din a doua jumatate a secolului 15. Partea dinspre vest a cladirii este inchisa de un turn cu trei nivele, care este si intrarea principala. Piesele vechi ale interiorului sunt triptichoanele bogat ornamentate, cel mai frumos fiind altarul principal cu pictura infatisand figura Sfintei Ana. O piesa la fel de frumos decorata este altarul lateral Calvaria.

Fortareata care imprejmuieste biserica si care are bastioane pe colt si bastion de poarta, este unica in tinutul Secuiesc. In cele patru colturi ale cetatii se afla bastioane cilindrice acoperite cu sindrila. Pe partile sudice si nordice ale zidului de aparare, avand planul decagon, se afla cate doua, iar pe partea estica un perete iesit in relief si cu inchidere in unghi ascutit. Zidul de aparare pe latura sudica are inaltimea de 3,5–4 m, iar pe latura nordica de 3 m. Turnurile de aparare de la colturi sunt mai putin inalte decat peretii, grosimea lor fiind de 80 cm. Turnul de aparare din coltul sud-vestic este o cladire fara etaj, acoperisul din sindrila are o parte deschisa.

Peretele turnului care se inalta pe fatada vestica a bisericii are grosimea de 2 m, iar cu orificiile de tragere care s-au pastrat, demonstreaza ca turnul s-a construit avand drept scop apararea curtii interioare.

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

27 Sep 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

27 Sep 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

27 Sep 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

27 Sep 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

27 Sep 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul