In coltul nord-estic al tinutului Secuiesc, la poalele Muntelui Perko, pe un deal nu prea inalt se afla o fortareata cu plan poligonal, cu o biserica gotica in curte. Naosul bisericii are o lungime de 22 m, o latime de 10 m, sanctuarul, avand planul poligonal este lung de 12 m si lat de 8 m.
Inscriptia cu anul 1401, de pe peretele sudic al bisericii, marcheaza, probabil, data inceperii constructiei gotice, deoarece in acest loc se afla prima biserica a asezarii, datand din epoca romana. Tot din aceasta perioada s-a pastrat, probabil, capul de bou sculptat in gresie, reprezentandu-l pe Sfantul Apostol Luca, fixat pe primul contrafort al zidului nordic, precum si un cap de om sculptat, simbolul Sfantului Apostol Matei, in patrimea superioara a celui de-al doilea contrafort.
Ambele sculpturi difera in mod semnificativ de sculpturile remarcabile realizate in stilul gotic tarziu din interiorul bisericii. Din cauza starii deteriorate, in secolul al 18-lea, lacasul construit in stilul goticului tarziu, a primit o noua bolta in stil baroc, dar ferestrele, ancadramentele acestora si tabernaculul au fost pastrate pe locurile lor originale.
Astfel, dinspre sud, sanctuarul este luminat de ferestre ogivale datand din a doua jumatate a secolului 15. Partea dinspre vest a cladirii este inchisa de un turn cu trei nivele, care este si intrarea principala. Piesele vechi ale interiorului sunt triptichoanele bogat ornamentate, cel mai frumos fiind altarul principal cu pictura infatisand figura Sfintei Ana. O piesa la fel de frumos decorata este altarul lateral Calvaria.
Fortareata care imprejmuieste biserica si care are bastioane pe colt si bastion de poarta, este unica in tinutul Secuiesc. In cele patru colturi ale cetatii se afla bastioane cilindrice acoperite cu sindrila. Pe partile sudice si nordice ale zidului de aparare, avand planul decagon, se afla cate doua, iar pe partea estica un perete iesit in relief si cu inchidere in unghi ascutit. Zidul de aparare pe latura sudica are inaltimea de 3,5–4 m, iar pe latura nordica de 3 m. Turnurile de aparare de la colturi sunt mai putin inalte decat peretii, grosimea lor fiind de 80 cm. Turnul de aparare din coltul sud-vestic este o cladire fara etaj, acoperisul din sindrila are o parte deschisa.
Peretele turnului care se inalta pe fatada vestica a bisericii are grosimea de 2 m, iar cu orificiile de tragere care s-au pastrat, demonstreaza ca turnul s-a construit avand drept scop apararea curtii interioare.