Luminatia a patruns in Ardeal si in comunitatile de romani greco-catolici si ortodocsi fiind preluata de la catolicii latini. Acestia sarbatoresc pe 1 noiembrie Ziua Tuturor Sfintilor.
Seara, in Ardeal, cimitirele sunt pline de lumanari si de cantece de Recviem - la romano-catolici - ori de parastas - la greco-catolici. Pe 1 si 2 noiembrie se viziteaza cimitirele, se spun rugaciuni la mormintele raposatilor din familie. Ortodocsii, cel mai adesea, fac parastasele in sambata de dupa 1 noiembrie.
Credinta populara spune ca in seara de 1 spre 2 noiembrie cei raposati au ingaduire de a veni printre cei vii.
De 1 noiembrie - Ziua Tuturor Sfintilor isi sarbatoresc onomastica catolicii care nu au un sfant patron de nume.
Va amintiti, probabil, drama din copilarie descrisa de Virgil Gheorghiu in „Pourquoi m´a t-on appelé Virgil?” (De ce m-ați numit Virgil?). Tanarul Virgil vedea cum toti prietenii sai sarbatoresc de Sfantul Nicolae, Sfantul Gheorghe sau Sfantul Ion, numai el nu avea o onomastica, un „sfant Virgil”. La catolici, si-ar fi sarbatorit onomastica pe 1 noiembrie, caci in mod sigur in Rai va fi fiind un sfant cu acest nume care sa se roage si pentru toti Virgilii de pe aceasta lume.
La ortodocsi Ziua Tuturor Sfintilor este in prima duminica dupa Rusalii.
de G.T. + Toate informatiile Focul viu, focul lui Sumedru Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor si patronul Catedralei Patriarhale Traditii si obiceiuri din Bacau Jocul Ursului de la Darmanesti