Asezamantul, ce apartine de Sfantu Gheorghe din punct de vedere administrativ, a fost pomenit in registru papal in 1332 sub denumirea Kylien.
Se presupune ca denumirea sa provine din numele Sfantului Kilian. Prima biserica a asezamantului a fost construita in stil romanesc, fiind reconstruita in stil gotic spre sfarsitul secolului al XV-lea. Biserica romano - catolica de odinioara, care ulterior a devenit unitariana, este una dintre cele mai renumite monumente din tinutul Trei Scaune.
In partea exterioara a bisericii predomina elementele stilistice gotice, cum ar fi poarta sudica prevazuta cu cercevea de piatra, care dateaza din 1497. Atat exteriorul cat si interiorul bisericii sunt decorate cu fresce de o mare valoare artistica. Pe peretele nordic, vizitatorii pot vedea secvente detaliate din fresca Legendei Sfantului Ladislau.
Pe partea stanga se afla o alta secventa, reprezentand cele doua armate - cea maghiara si cea cumana – luptandu-se, iar din ceata soldatilor iese in evidenta figura unui soldat cuman, rapind o fata maghiara, precum si figura viteazului László, aflandu-se pe urmele rapitorului.
Pe partea sudica se vad figurile apostolilor, sub aceasta fresca se afla secventele picturii cu numele Madona in manta, care s-a pastrat intr-o stare foarte buna. in partea inferioara a peretelui vestic vizitatorii pot vedea scena care reprezinta batjocorirea, respectiv incoronarea cu coroana facuta din ghimpi a lui Isus, ceea ce ne conduce la ideea ca in aceasta parte se pot vedea secvente care reprezinta suferintele Mantuitorului. In exterior se afla ramasitele scenei numite Nunta din Canaan.