Muzeul National al Carpatilor Rasariteni si-a concentrat eforturile pe cercetarea si salvarea, conservarea si valorificarea patrimoniului material si imaterial, mobil si imobil, atat al celui local, cat si al celui din intreg arealul Carpatilor Rasariteni.
in anul 1995 Muzeul National de Istorie a Transilvaniei a infiintat la Sfantu Gheorghe o sectie de arheologie, care urma sa fie transformata intr-un muzeu de sine statator conform Hotararii Guvernului nr. 1365 / 1996. Hotararea de Guvern a fost aplicata abia in anul 1999, infiintandu-se astfel Muzeul Carpatilor Rasariteni, in subordinea Ministerului Culturii. In anul 2007 institutia primeste titulatura de muzeu national, fiind azi cunoscuta sub denumirea de Muzeul National al Carpatilor Rasariteni, subordonat Ministerului Culturii si Patrimoniului National.
Pana in anul 2003 muzeul nu a avut sediu propriu si a functionat in spatii inchiriate, activitatea sa concentrandu-se pe cercetarea arealului Carpatilor Rasariteni in vederea identificarii si salvarii patrimoniului cultural national mobil si imobil, material si imaterial din aceasta zona relativ putin cercetata. in anul 2003, prin Hotararea Guvernului nr. 163 / 2003, institutia primeste o cladire in Sf. Gheorghe, pe strada Gábor Áron nr. 16, unde functioneaza si in prezent. Cladirea a necesitat o renovare completa, astfel incat ea a fost ocupata abia in toamna anului 2005.
Muzeul National al Carpatilor Rasariteni (MNCR) si-a deschis portile noii cladiri catre publicul larg in anul 2006, organizand primele expozitii in colaborare cu persoane fizice (artisti plastici) si expozitii foto-documentare cu piese reproduse, patrimoniul propriu putand fi expus abia in toamna aceluiasi an datorita normelor de conservare impuse de lege.
intre anii 2009 - 2011 muzeul s-a regasit in cadrul unui program de modernizare a muzeelor nationale, program din care fac parte Muzeul National Brukenthal – Sibiu, Complexul Muzeal National Moldova – Iasi, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” – Bucuresti si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca.
in cadrul acestui program s-a urmarit amenajarea tuturor spatiilor muzeale ale MNCR, modernizarea acestora in vederea expunerii si depozitarii patrimoniului muzeal intr-un mod atractiv, asigurand totodata cele mai bune conditii de conservare a pieselor de patrimoniu.
in anul 2011, de ziua internationala a muzeelor am fost mandri sa prezentam publicului nostru rezultatele acestei activitati, prin deschiderea a 3 noi spatii reamenajate:
- Expozitia „Asezarea preistorica Pauleni Ciuc, Dambul Cetatii”
- Prima scoala Romaneasca din Sfantu Gheorghe
- Casa Memoriala „Romulus Cioflec” din localitatea Araci, comuna Valcele
Toate cele trei expozitii sunt prezentate la sectiunea de expozitii permanente,respectiv expozitii temporare.
De asemenea, prin intermediul aceluiasi proiect, am amenajat un si un spatiu de depozitare, la sediul central al MNCR.
Din anul 1999 si pana in prezent institutia si-a concentrat eforturile pe cercetarea si salvarea, conservarea si valorificarea patrimoniului material si imaterial, mobil si imobil, atat a celui local cat si a patrimoniului din intreg arealul Carpatilor Rasariteni.
Cercetarile din domeniile istoriei, arheologiei si etnografiei desfasurate de-a lungul timpului au dus la formarea si imbogatirea patrimoniului national administrat de muzeu, care in prezent se ridica la circa 17.000 de pozitii inventariate. Desi pana in prezent accentul s-a pus pe salvarea si conservarea patrimoniului material mobil, muzeul isi concentreaza tot mai mult eforturile pe salvarea patrimoniului imaterial, aflat in pericol iminent de disparitie.
Eforturile echipelor de cercetare au fost incununate de numeroase succese si au fost premiate in mai multe randuri. Unul dintre cele mai importante premii primite de MNCR in domeniul cercetarii arheologice a fost Premiul din partea Ministerului Culturii decernat in anul 2008 pentru cercetarile arheologice de la situl Baile Figa, Beclean, jud. Bistrita-Nasaud derulate in anul 2007.
Muzeul are 2 puncte muzeale aflate in alte localitati, Muzeul Oltului si Muresului Superior din Miercurea-Ciuc, jud. Harghita, si Casa Memoriala „Romulus Cioflec” din Araci, jud. Covasna. Un nou punct muzeal a fost de curand amenajat, in Sfantu Gheorghe, Prima scoala Romaneasca din localitate.
Muzeul a realizat numeroase proiecte culturale, pe cont propriu sau in colaborare cu alte institutii culturale din tara si strainatate, dintre care putem aminti: cercetarile arheologice de la Covasna – „Cetatea Zanelor”; cercetarile arheologice de la Olteni – „Cariera de Nisip” (jud. Covasna); cercetarile arheologice de la Pauleni Ciuc-Ciomortan – „Dambul Cetatii” (jud. Harghita); cercetarile arheologice de la Baile Figa (jud. Bistrita-Nasaud); cercetari etnografice in judetele Covasna, Harghita, Brasov, Bistrita-Nasaud; cercetari etno-arheologice in Carpatii Rasariteni, cu privire la exploatarea preindustriala a sarii; cercetari istorico-documentare privind invatamantul confesional ortodox, viata si activitatea unor personalitati din zona Covasna-Harghita.
Printre cei mai importanti parteneri ai MNCR se numara Universitatea Exeter din Marea Britanie, reprezentata de prof. univ. dr. Anthony F. Harding, membru al Academiei Britanice, Archaeological Techniques and Research Centre (Archaeo Tek-Canada), Ottawa Canada, reprezentata de prof. Andrei Gonciar si New York, reprezentata de Raymond B. Whitlow, prof. la Universitatea Buffalo, SUA, Complexul Muzeal Judetean Neamt.
Datorita spatiilor de expunere reduse, muzeul isi concentreaza eforturile pe realizarea de expozitii temporare, asigurand insa astfel o diversitate continua in oferta culturala a zonei, tematicile abordate fiind mereu diferite, inovatoare si captivante. Cele mai importante expozitii realizate de MNCR: expozitia de arheologie „Noi descoperiri in sud-estul Transilvaniei” (2003); expozitia multidisciplinara „Sarea, Timpul si Omul” (2006 – itinerata in prezent); expozitia de etnografie „Povestea targului” (2008 - 2009), expozitia de arheologie „Dacii din Curbura Carpatilor”.
in fiecare an muzeul publica revista „Angustia”, care cuprinde rezultatele celor mai noi cercetari istorice, sociologice, arheologice si etnografice realizate in arealul Carpatilor Rasariteni, atat de colectivul propriu cat si de alti cercetatori care isi concentreaza atentia asupra acestui areal. Acestea se prezinta in cadrul sesiunilor de comunicari stiintifice organizate de muzeu anual.
Desi accentul se pune in primul rand pe salvarea, conservarea si promovarea patrimoniului romanesc din zona, muzeul promoveaza deopotriva, prin activitatile sale, dialogul intercultural, venind in sprijinul generatiilor tinere, indemnandu-le sa participe in activitati culturale care includ toate mostenirile culturale din zona, fara a le separa in functie de criteriul etnic.