Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Sibiu si imprejurimi » Judet Sibiu » Sibiu » Cazare Sibiu » Obiective turistice » Biserica fortificata si Cetatea Biertan
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Biserica fortificata si Cetatea Biertan

Biserica fortificata si Cetatea Biertan

Desi sasi in Biertan nu mai sunt decat vreo suta, cetatea lor fortificata a pastrat aerul medieval de pe cand biserica fortificata era sediul episcopatului sasesc din Transivania.

 

Trecand de-a lungul zidurilor solide, urcand pe treptele de lemn ale tunelului ce urca spre inima cetatii, pasesti parca in alta lume, cu jumatate de mileniu in urma.

 

Biertan, la 80 Km de Sibiu si 25 Km de Medias, este una dintre cele mai vechi asezari sasesti, fiind atestata documentar in secolul XIII. Biertanul a fost sediul Epsicopiei Evanghelice Luterane intre 1572 -1867, fiind un important centru spiritual si politic al sasilor din zona.

 

Biserica pe care o vedem acum, ridicata in stil gotic intre 1486-1524 pe locul unei biserici de secol XIII, a fost fortificata in urma invaziilor tatarilor si turcilor, construindu-se trei ziduri de aparare, doua bastioane si sapte turnuri.

 

Aceasta cetate puternica a fost o singura data luata prin surprindere: cucerita si devastata in 1704 in timpul revoltei nobilor maghiari ai principelui Ferenc Racoczy II contra stapanarii habsburgilor, rascoala cunoscuta drept „Revolta curutilor” . Trei de decenii mai tarziu, un recensamant facut de mitropolitul greco-catolic Inocentiu Micu Klein arata ca in Biertan locuiau doar 35 familii de români, fara aveau biserica si preot. Acum, dupa drama celui de-al doilea razboi mondial, dupa deportarile facute de sovietici si dupa exodul din timpul dictaturii comuniste, continuat si dupa 1989, situatia demografica s-a inversat – in Biertan mai locuiesc aproximativ o suta de sasi.

 

Turnurile cetatii Biertan aveau functiuni diferite: turnul cu ceas, turnul primariei, turnul catolic (construit pentru cei care au refuzat Reforma lui Luther si au ramas catolici – ei aveau aici o capela), turnul mausoleului (unde au fost mutate lespezile funerare ale episcopilor si preotilor), turnul slaninii (unde satenii isi pastrau slanina pentru vremuri de asediu) si Bastionul Inchisorii Matrimoniale.

 

In Turnul Inchisorii Matrimoniale erau inchisi cei care vroiau sa divorteze: cei doi soti cu probleme in casnicie aveau un singur pat si o singura masa. Li se dadea o singura lingura, o singura farfurie, o singura cana, fiind nevoiti sa imparta ceea ce aveau. Astfel, timp de 300 de ani, s-a inregistrat un singur divort in zona.

 

Biserica fortificata a fost inclusa in patrimoniul mondial cultural UNESCO in anul 1993, fiind de o valoare extraordinara pentru sasii din Transilvania.

 

In biserica se afla Camera Sacristei (Camera Tezaurului), a carei usa din stejar a fost facuta in 1515 si are prima yala din lume, construita de un mester din Sighisoara - Johannes Reichmut.

 

Usa are 19 puncte de inchidere, cheia actionand patru dintre acestea si o manivela, care le inchide si pe celelalte 15. In aceasta camera satenii isi depozitau averile cand erau atacati. Invadatorii nu au reusit niciodata sa distruga usa, desi au incercat sa ii dea foc, sa o sparga sau sa distruga peretii (ceea ce s-a dovedit a fi imposibil, datorta grosimii impresionante a acestora). Dupa un timp indelungat au facut rost de cheie, pe care o detinea un batran de-al locului, iar dupa ce au descuiat usa au avut surpriza de a nu gasi nimic: exista un tunel care ducea din biserica pana intr-o padure, drum pe care au fost transportate comorile. In 1910 usa de stejar de la Biertan a fost premiata la Expozitia Mondiala din Paris.

 

Altarul bisericii, cu 28 de picturi sacre, reprezinta scene din viata lui Isus si a Fecioarei Maria, este unul din cele mai mari si mai frumoase altare poliptice din Transilvania. A fost realizat de mesteri din Nurnberg si Viena.

 

Orga are 1290 de tuburi, 25 registre, pedale, 2 manuale si, dupa mai multe restaurari, functioneaza si in prezent. Este folosita la intalnirea sasilor din Biertan.

 

Amvonul este sculptat dintr-o singura bucata de piatra, in stil gotic, iar reliefurile redau scene biblice. Capacul amvonului a fost realizat din lemn.

 

Stranele au fost facute din lemn de tei tot de catre de catre Johannes Reichmut. Preotii se asezau in stranele din dreapta, comitetul bisericii in stanga. Pe bancutele simple, din fata, stateau femeile, pentru a nu li se sifona rochiile. Barbatii stateau pe scaune mai mari, cu spatar, in spate tinerii si la etaj baietii necasatoriti. Copiii stateau pe bancute in fata stranelor. Erau usi diferite pe care intrau femeile, barbatii si tinerii, si oamenii bisericii.

 

Intr-o padure din apropiere, in anul 1775, a fost descoperit "Donariul din Biertan" - un disc din bronz cu monograma Domnului Isus Hristos (XP) care probeaza prezenta crestinilor vorbitori de limba latina in zona Daciei in secolul al IV-lea, dupa retragerea aureliana din 271. Pe disc este inscriptionat "Ego Zevovius votum posui"("Eu, Zenovius, am pus acest dar"). In prezent, donariul se afla la Muzeul Brukenthal din Sibiu.         

 

La Biertan, in prima sambata dupa 15 septembrie, are loc „Intalnirea sasilor", cu muzica de fanfara, dansuri populare si o parada a portului popular sasesc.

 

Acces: In Biertan ajungeti pe un drum asfaltat de 10 km care se desprinde in dreptul localitatii Saros, la sud, din DN14 – Medias-Sighisoara.

 

Civilizatia saseasca din preajma Sighisoarei

Cetatea medievala Sighisoara

 

Cetatea Sighisoara este singura cetate medievala locuita in intregime, neintrerupt, de mai bine de opt secole, din sud-estul Europei.

Este parte a patrimoniului universal UNESCO.

Biserica din Biertan

 

A fost sediul Epsicopiei Evanghelice Luterane intre 1572 -1867, fiind un important centru spiritual si politic al sasilor din zona. Biserica a fost ridicata in stil gotic intre 1486-1524 pe locul unei biserici de secol XIII, a fost fortificata in urma invaziilor tatarilor si turcilor, construindu-se trei ziduri de aparare, doua bastioane si sapte turnuri.

Biserica din Saschiz

 

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita intre anii 1493-1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

Viscri. Satul
innobilat de Charles

 

Satul Viscri a devenit celebru cand Printul Charles si-a cumparat aici o veche gospodarie saseasca. 
Satul se afla in zona Rupea, in apropierea drumului dintre Brasov si Sighisoara. Biserica fortificata a satului a intrat in 1999 pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biserica din Homorod

 

La baza turnului de aparare din Homorod nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica. Pot fi identificate temele Hristos in glorie, asezat pe un curcubeu, Apostolii, scene din Patimile Mantuitorului.

Cetatea Rupea

 

A fost amplasata pe o straveche cetate dacica numita Ramidava, careia romanii ii ziceau Rupes, de unde numele actual al localitatii.  

Cetatea a fost atacata si jefuita de armatele turce in anii 1400. In 1643, un incendiu a distrus-o aproape in totalitate, dar sasii din zona au refacut-o si au predat-o armatelor habsburgice.

Satele sasesti,
reinsufletite de MET

 

„Satul de sine statator”/„autosuficient” este un model de dezvoltare rurala al Mihai Eminescu Trust in care, dupa o perioada, satenii ajung singuri sa-si gestioneze mostenirea culturala si bogatiile naturale, restaurand si prezervand ce au primit de la mosii lor ori de la sasi, identificandu-se cu aceasta mostenire, si reusind sa isi castige existenta din punerea ei in valoare.


 

 

de G.T. + Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

18 Jun 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

18 Jun 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

18 Jun 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

18 Jun 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

18 Jun 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul