Desi sasi in Biertan nu mai sunt decat vreo suta, cetatea lor fortificata a pastrat aerul medieval de pe cand biserica fortificata era sediul episcopatului sasesc din Transivania.
Trecand de-a lungul zidurilor solide, urcand pe treptele de lemn ale tunelului ce urca spre inima cetatii, pasesti parca in alta lume, cu jumatate de mileniu in urma.
Biertan, la 80 Km de Sibiu si 25 Km de Medias, este una dintre cele mai vechi asezari sasesti, fiind atestata documentar in secolul XIII. Biertanul a fost sediul Epsicopiei Evanghelice Luterane intre 1572 -1867, fiind un important centru spiritual si politic al sasilor din zona.
Biserica pe care o vedem acum, ridicata in stil gotic intre 1486-1524 pe locul unei biserici de secol XIII, a fost fortificata in urma invaziilor tatarilor si turcilor, construindu-se trei ziduri de aparare, doua bastioane si sapte turnuri.
Aceasta cetate puternica a fost o singura data luata prin surprindere: cucerita si devastata in 1704 in timpul revoltei nobilor maghiari ai principelui Ferenc Racoczy II contra stapanarii habsburgilor, rascoala cunoscuta drept „Revolta curutilor” . Trei de decenii mai tarziu, un recensamant facut de mitropolitul greco-catolic Inocentiu Micu Klein arata ca in Biertan locuiau doar 35 familii de români, fara aveau biserica si preot. Acum, dupa drama celui de-al doilea razboi mondial, dupa deportarile facute de sovietici si dupa exodul din timpul dictaturii comuniste, continuat si dupa 1989, situatia demografica s-a inversat – in Biertan mai locuiesc aproximativ o suta de sasi.
Turnurile cetatii Biertan aveau functiuni diferite: turnul cu ceas, turnul primariei, turnul catolic (construit pentru cei care au refuzat Reforma lui Luther si au ramas catolici – ei aveau aici o capela), turnul mausoleului (unde au fost mutate lespezile funerare ale episcopilor si preotilor), turnul slaninii (unde satenii isi pastrau slanina pentru vremuri de asediu) si Bastionul Inchisorii Matrimoniale.
In Turnul Inchisorii Matrimoniale erau inchisi cei care vroiau sa divorteze: cei doi soti cu probleme in casnicie aveau un singur pat si o singura masa. Li se dadea o singura lingura, o singura farfurie, o singura cana, fiind nevoiti sa imparta ceea ce aveau. Astfel, timp de 300 de ani, s-a inregistrat un singur divort in zona.
Biserica fortificata a fost inclusa in patrimoniul mondial cultural UNESCO in anul 1993, fiind de o valoare extraordinara pentru sasii din Transilvania.
In biserica se afla Camera Sacristei (Camera Tezaurului), a carei usa din stejar a fost facuta in 1515 si are prima yala din lume, construita de un mester din Sighisoara - Johannes Reichmut.
Usa are 19 puncte de inchidere, cheia actionand patru dintre acestea si o manivela, care le inchide si pe celelalte 15. In aceasta camera satenii isi depozitau averile cand erau atacati. Invadatorii nu au reusit niciodata sa distruga usa, desi au incercat sa ii dea foc, sa o sparga sau sa distruga peretii (ceea ce s-a dovedit a fi imposibil, datorta grosimii impresionante a acestora). Dupa un timp indelungat au facut rost de cheie, pe care o detinea un batran de-al locului, iar dupa ce au descuiat usa au avut surpriza de a nu gasi nimic: exista un tunel care ducea din biserica pana intr-o padure, drum pe care au fost transportate comorile. In 1910 usa de stejar de la Biertan a fost premiata la Expozitia Mondiala din Paris.
Altarul bisericii, cu 28 de picturi sacre, reprezinta scene din viata lui Isus si a Fecioarei Maria, este unul din cele mai mari si mai frumoase altare poliptice din Transilvania. A fost realizat de mesteri din Nurnberg si Viena.
Orga are 1290 de tuburi, 25 registre, pedale, 2 manuale si, dupa mai multe restaurari, functioneaza si in prezent. Este folosita la intalnirea sasilor din Biertan.
Amvonul este sculptat dintr-o singura bucata de piatra, in stil gotic, iar reliefurile redau scene biblice. Capacul amvonului a fost realizat din lemn.
Stranele au fost facute din lemn de tei tot de catre de catre Johannes Reichmut. Preotii se asezau in stranele din dreapta, comitetul bisericii in stanga. Pe bancutele simple, din fata, stateau femeile, pentru a nu li se sifona rochiile. Barbatii stateau pe scaune mai mari, cu spatar, in spate tinerii si la etaj baietii necasatoriti. Copiii stateau pe bancute in fata stranelor. Erau usi diferite pe care intrau femeile, barbatii si tinerii, si oamenii bisericii.
Intr-o padure din apropiere, in anul 1775, a fost descoperit "Donariul din Biertan" - un disc din bronz cu monograma Domnului Isus Hristos (XP) care probeaza prezenta crestinilor vorbitori de limba latina in zona Daciei in secolul al IV-lea, dupa retragerea aureliana din 271. Pe disc este inscriptionat "Ego Zevovius votum posui"("Eu, Zenovius, am pus acest dar"). In prezent, donariul se afla la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
La Biertan, in prima sambata dupa 15 septembrie, are loc „Intalnirea sasilor", cu muzica de fanfara, dansuri populare si o parada a portului popular sasesc.
Acces: In Biertan ajungeti pe un drum asfaltat de 10 km care se desprinde in dreptul localitatii Saros, la sud, din DN14 – Medias-Sighisoara.
Civilizatia saseasca din preajma Sighisoarei
Cetatea Sighisoara este singura cetate medievala locuita in intregime, neintrerupt, de mai bine de opt secole, din sud-estul Europei. Este parte a patrimoniului universal UNESCO. |
![]() |
A fost sediul Epsicopiei Evanghelice Luterane intre 1572 -1867, fiind un important centru spiritual si politic al sasilor din zona. Biserica a fost ridicata in stil gotic intre 1486-1524 pe locul unei biserici de secol XIII, a fost fortificata in urma invaziilor tatarilor si turcilor, construindu-se trei ziduri de aparare, doua bastioane si sapte turnuri. |
![]() |
Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita intre anii 1493-1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul. |
![]() |
Viscri. Satul
Satul Viscri a devenit celebru cand Printul Charles si-a cumparat aici o veche gospodarie saseasca. |
![]() |
La baza turnului de aparare din Homorod nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica. Pot fi identificate temele Hristos in glorie, asezat pe un curcubeu, Apostolii, scene din Patimile Mantuitorului. |
![]() |
A fost amplasata pe o straveche cetate dacica numita Ramidava, careia romanii ii ziceau Rupes, de unde numele actual al localitatii. Cetatea a fost atacata si jefuita de armatele turce in anii 1400. In 1643, un incendiu a distrus-o aproape in totalitate, dar sasii din zona au refacut-o si au predat-o armatelor habsburgice. |
![]() |
Satele sasesti,
„Satul de sine statator”/„autosuficient” este un model de dezvoltare rurala al Mihai Eminescu Trust in care, dupa o perioada, satenii ajung singuri sa-si gestioneze mostenirea culturala si bogatiile naturale, restaurand si prezervand ce au primit de la mosii lor ori de la sasi, identificandu-se cu aceasta mostenire, si reusind sa isi castige existenta din punerea ei in valoare. |
![]() |
de G.T. + Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung