Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Sibiu si imprejurimi » Judet Sibiu » Sibiu » Cazare Sibiu » Obiective turistice » Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea

Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea

Muzeul Brukenthal este amplasat in centrul istoric al Sibiului, in Piata Mare. Palatul Brukenthal a fost construit in etape, intre anii 1778-1788, in stilul barocului tarziu si al palatelor vremii de la Viena. Fatada cladirii palatului pastreaza blazonul familiei Brukenthal.

 

 

Nascut dintr-o familie de tarani sasi de langa Sibiu, Samuel von Brukenthal a adunat o colectie impresionanta de tablouri – printre cele mai importante colectii din Viena - pe cand ocupa inalte functii in imperiul Mariei Tereza. A fost consilier al imparatesei si a ajuns ajuns in 1765 sef al Cancelariei Curtii Imperiale de la Viena.

 

Samuel von Brukenthal s-a intors in Sibiu si, intre 1777 – 1787, a fost Guvernatorul Transilvaniei. Din aceasta pozitie, Baronul Brukenthal s-a confruntat cu rascoala lui Horea, Closca si Crisan.

 

Felul în care a gestionat rascoala avea sa-i si aduca aspre critici din partea tuturor partilor, o inalta decoratie a Imperiului, dar si o rapida „pensionare”, in fapt o destituire decisa de Imparatul Iosif II.

 

„Furia acestor oameni nefericiti e contagioasa, ea a molipsit chiar si pe oamenii liberi din fundus regius si s-au facut potentioasele dispozitiuni pentru sugrumarea rascoalei”, scria in 1784 guvernatorul Brukenthal aflat in fruntea unei administratii paralizate si nemultumit de lipsa de interventie a generalului Preiss in fata iobagilor romani rasculati. 

 

Din porunca lui Brukenthal, in timpul interogatoriilor lui Horea, Closca si Crisan, un pictor a fost trimis la Alba Iulia pentru a face portretele capeteniilor rasculatilor. Copii ale acestor tablouri au fost trimise ulterior Imparatului Iosif II. Sunt exact tablourile care ne sunt atat de familiare, aflate in colectia de arta plastica a Muzeului National de Istorie.

Autorul lor este fie Johann Martin Stock, fie, mai degraba, Anton Steinwald (autorul frescei bisericii romano-catolice din Piata Mare).

 

In acea perioada atat de tulbure a istoriei Transilvaniei, lui Samuel von Brukenthal i-au murit sotia, fiica si rudele apropiate, baronul dedicandu-se constructiei palatului, ingrijirii bibliotecii si colectiei de tablouri pe care le admiram astazi.

 

Dupa moartea lui Samuel von Brukenthal in 1803, familia s-a stins iar impresionanta avere a intrat in posesia Bisericii Evanghelice. Astfel, palatul Brukenthal si colectia de 1090 de picturi au fost deschise publicului inca din 1817 – unul din primele muzee din Estul Europei. Muzeul a fost nationalizat de comunisti in 1948, fiind retrocedat in 2005.

 

Astazi Muzeul Brukenthal din Sibiu cuprinde  Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei si Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare.

 

Biblioteca Brukenthal are un numar impresionant de lucrari – 300.000 de manuscrise, publicatii si carti rare. Colectia de pictura a fost sporita si cuprinde 1200 opere ale principalelor scoli de pictura europeană din secolele XV-XVIII: flamanda-olandeza, germana si austriaca, italiana, spaniola si franceza.
 

Informatii suplimentare la tel. 0269-211.699, 0269-101.780

 

Adresa: Piata Mare nr.4, Sibiu

 

Orarul de vara, intre 21 martie si 21 octombrie, este de marti pana duminica intre 10.00-18.00, lunea si prima zi e marti a fiecarei luni fiind inchis. Orarul de iarna, intre 21 octombrie si 21 martie, este de miercuri pana duminica intre 10.00-18.00, lunea si martea fiind inchis.

 

Coordonate GPS: 45.796561,24.15069

 

Cetatea Sibiului

Turnul Archebuzierilor

Turnul Olarilor

Turnul Dulgherilor

Turnul Gros

Turnul Sfatului

Turnul Scarilor si Casa Calfelor

Piata Mare si Piata Mica din Sibiu

Biserica Ursulinelor

Podul Minciunilor

Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea

 

Cetatea Sibiului

Turnul Archebuzierilor

Turnul Olarilor

Turnul Dulgherilor

Turnul Gros

Turnul Sfatului

Turnul Scarilor si Casa Calfelor

Piata Mare si Piata Mica din Sibiu

Biserica Ursulinelor

Podul Minciunilor

Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea

de G.T. + Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

18 Jun 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

18 Jun 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

18 Jun 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

18 Jun 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

18 Jun 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul