Muzeul Brukenthal este amplasat in centrul istoric al Sibiului, in Piata Mare. Palatul Brukenthal a fost construit in etape, intre anii 1778-1788, in stilul barocului tarziu si al palatelor vremii de la Viena. Fatada cladirii palatului pastreaza blazonul familiei Brukenthal.
Nascut dintr-o familie de tarani sasi de langa Sibiu, Samuel von Brukenthal a adunat o colectie impresionanta de tablouri – printre cele mai importante colectii din Viena - pe cand ocupa inalte functii in imperiul Mariei Tereza. A fost consilier al imparatesei si a ajuns ajuns in 1765 sef al Cancelariei Curtii Imperiale de la Viena.
Samuel von Brukenthal s-a intors in Sibiu si, intre 1777 – 1787, a fost Guvernatorul Transilvaniei. Din aceasta pozitie, Baronul Brukenthal s-a confruntat cu rascoala lui Horea, Closca si Crisan.
Felul în care a gestionat rascoala avea sa-i si aduca aspre critici din partea tuturor partilor, o inalta decoratie a Imperiului, dar si o rapida „pensionare”, in fapt o destituire decisa de Imparatul Iosif II.
„Furia acestor oameni nefericiti e contagioasa, ea a molipsit chiar si pe oamenii liberi din fundus regius si s-au facut potentioasele dispozitiuni pentru sugrumarea rascoalei”, scria in 1784 guvernatorul Brukenthal aflat in fruntea unei administratii paralizate si nemultumit de lipsa de interventie a generalului Preiss in fata iobagilor romani rasculati.
Din porunca lui Brukenthal, in timpul interogatoriilor lui Horea, Closca si Crisan, un pictor a fost trimis la Alba Iulia pentru a face portretele capeteniilor rasculatilor. Copii ale acestor tablouri au fost trimise ulterior Imparatului Iosif II. Sunt exact tablourile care ne sunt atat de familiare, aflate in colectia de arta plastica a Muzeului National de Istorie.
Autorul lor este fie Johann Martin Stock, fie, mai degraba, Anton Steinwald (autorul frescei bisericii romano-catolice din Piata Mare).
In acea perioada atat de tulbure a istoriei Transilvaniei, lui Samuel von Brukenthal i-au murit sotia, fiica si rudele apropiate, baronul dedicandu-se constructiei palatului, ingrijirii bibliotecii si colectiei de tablouri pe care le admiram astazi.
Dupa moartea lui Samuel von Brukenthal in 1803, familia s-a stins iar impresionanta avere a intrat in posesia Bisericii Evanghelice. Astfel, palatul Brukenthal si colectia de 1090 de picturi au fost deschise publicului inca din 1817 – unul din primele muzee din Estul Europei. Muzeul a fost nationalizat de comunisti in 1948, fiind retrocedat in 2005.
Astazi Muzeul Brukenthal din Sibiu cuprinde Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei si Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare.
Biblioteca Brukenthal are un numar impresionant de lucrari – 300.000 de manuscrise, publicatii si carti rare. Colectia de pictura a fost sporita si cuprinde 1200 opere ale principalelor scoli de pictura europeană din secolele XV-XVIII: flamanda-olandeza, germana si austriaca, italiana, spaniola si franceza.
Informatii suplimentare la tel. 0269-211.699, 0269-101.780
Adresa: Piata Mare nr.4, Sibiu
Orarul de vara, intre 21 martie si 21 octombrie, este de marti pana duminica intre 10.00-18.00, lunea si prima zi e marti a fiecarei luni fiind inchis. Orarul de iarna, intre 21 octombrie si 21 martie, este de miercuri pana duminica intre 10.00-18.00, lunea si martea fiind inchis.
Coordonate GPS: 45.796561,24.15069
Turnul Scarilor si Casa Calfelor
Piata Mare si Piata Mica din Sibiu
Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea
Turnul Scarilor si Casa Calfelor
Piata Mare si Piata Mica din Sibiu
Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea
de G.T. + Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung