Renumitul Pod al Minciunilor este situat in centrul istoric, chiar la intrarea in Piata Mica, si face legatura intre Orasul de Jos si Orasul de Sus.
Are o lungime de 10 metri. Amplasarea sa este pe locul unui fost zid de aparare al orasului vechi, iar infatisarea pe care o are astazi podul dateaza din 1859. A fost primul pod din România si al doilea din Europa fabricat din fonta turnata.
Prima atestare documentara a podului este din 1771. Cronicile vremii mentioneaza ca podul era construit din lemn pe atunci si avea strajeri la cele doua capete.
Astazi este locul preferat al indragostitilor care, pe pod, isi rostesc juramintele de iubire.
Despre Podul Minciunilor circula mai multe legende.
Una dintre ele, cea considerata si cea mai aproape de adevar, se refera la originea numelui. Podul a fost ridicat fara piloni de sprijin si i se spunea „podul culcat”. In dialectul sasesc cuvantul „culcat” este omonimul cuvantului „minciuna”. De aici au aparut si alte legende conform carora podul „ar simti” fiecare minciuna rostita de oameni pe el. Si mai mult, povestea spune ca la fiecare neadevar rostit, podul se cutremura si scoate sunete care ii sperie pe trecatori.
O alta legenda are legatura cu caracterul comercial al orasului vechi. Fiind apropiat de Piata Mica, locul unde se facea negotul, Podul Minciunilor reprezenta locul de tocmeala, de negociere intre comercianti. Cei pacaliti, de cele mai multe ori clientii, se intorceau nemultumiti si ii duceau pe negustori pe pod de unde ii aruncau in gol. Este, desigur o alta legenda pierduta in timp...
Exista si o legenda infricosatoare si se refera la juramintele de dragoste si curatie a indragostitilor. Tinerele fete jurau dragoste baietilor si marturiseau ca sunt neprihanite. Cand realitatea de acasa era alta, se spune ca fetele mincinoase erau tarate pana pe Podul Minciunilor unde aveau aceeasi soarta ca si negustorii: erau aruncate de pe pod. O minciuna, desigur. Sau doar o legenda.
Podul Minciunilor a devenit unul dintre locurile de referinta ale orasului. Turistii care il traverseaza se pot opri in imediata apropiere la numeroasele cafenele sau terase unde pot asculta muzica jazz si se pot bucura de peisaj.
Cu ocazia desemnarii Sibiului Capitala Europeana, in anul 2006 Podul Minciunilor a fost complet restaurat de catre o firma din Germania. Restauratorii au avut grija sa pastreze patina timpului asupra fontei din care e construit podul. Lucrarea a fost executata gratuit.
Turnul Scarilor si Casa Calfelor
Piata Mare si Piata Mica din Sibiu
Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea
Turnul Scarilor si Casa Calfelor
Piata Mare si Piata Mica din Sibiu
Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung