Cea mai expusa latura a celei de-a treia centuri de fortificatii (pe aliniamentul de astazi al strazii Cetatii si bulevardului Coposu) trebuia sa vegheze accesul in Cetatea Sibiului dinspre sud-est, calea pe care soseau de dincolo de Carpati trupele otomane.
In secolul XVI, zidul de pe strada Cetatii cu turnurile Archebuzierilor, Olarilor si Dulgherilor, a fost intarit de un zid exterior de aparare. Acesta era dotat cu rondele de artilerie din care se putea trage cu tunul, mult mai eficace decat cu archebuzele din cele trei turnuri cu creneluri de pe strada Cetatii.
Dintre aceste rondele de artilerie a dainuit pana astazi Turnul Gros, construit in 1540 - o fortificatie masiva, semicirculara, care inainteaza peste 20 de metri in afara zidului de aparare.
In 1788, la cererea renumitului tipograf sibian Martin Hochmeister acest turn a devenit sediul primului teatru municipal din Transilvania si de pe teritoriul actual al Romaniei. In acest teatru, in fata unor sali arhipline, intre 20-30 iunie 1867, trupa lui Mihail Pascaly a dat primele reprezentatii in limba romana, avandu-l ca sufleur pe tanarul Mihai Eminescu. Astazi, Turnul Gros gazduieste sala de concerte Thalia a Filarmonicii din Sibiu.
In apropiere, la intersectia strazii Gheorghe Lazar (care vine dinspre Piata Mare) cu bulevardul Coposu, si in apropierea capatului de nord-est a strazii Cetatii, in acest zid de aparare puteti observa doi pilatri. Acestia marcau "Poarta Lesurilor", facuta in zid in timpul unei epidemii de ciuma pentru a inlesni scoaterea din cetate a cadavrelor si ducerea acestora catre cimitir.
Turnul Scarilor si Casa Calfelor
Piata Mare si Piata Mica din Sibiu
Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea
Turnul Scarilor si Casa Calfelor
Piata Mare si Piata Mica din Sibiu
Guvernatorul Samuel von Brukenthal, muzeul din Sibiu si rascoala lui Horea
de G.T. + Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung