Cel mai vechi edificiu din Sibiu, Turnul Scarilor face parte din prima centura de fortificatii a Cetatii Sibiului, centura care inconjoara Piata Huet.
In vremea construirii primei fortificatii, in aceasta piata se afla o biserica romanica de secol XII peste care s-a zidit in stil gotic actuala Biserica Evanghelica Sfanta Maria. Aceasta incinta fortificata mai avea un turn - Turnul Preotilor, care a fost demolat in 1898.
Turnul Scarilor a fost reconstruit in secolul XVI pe vechea fundatie, astfel incat astazi ni se infatiseaza ca o poarta (prin care se asigura comunicarea dintre Piata Huet si Orasul de Jos) si un prim nivel de caramida, organizat din 1897 incoace ca spatiu de locuit.
Langa Turnul Scarilor se afla „Coltul Ispasirii”, un loc in care erau expusi oprobiului public cei care aduceau atingere interesului comunitatii.
In stanga Turnului Scarilor (cum iesiti din piata) se afla, lipita de turn, Casa Calfelor (Piata Huet nr.3). Aici a fost reinnodata traditia medievala a "calfelor calatoare" - tinerii mestesugari care, dupa ce isi incheie ucenicia, calatoresc trei ani si o zi departe de orasul lor de resedinta, traind numai din ce castiga practicandu-si mestesugul. In aceasta adevarata calatorie initiatica, calfele calatoare pot sta intr-un loc cel mult trei luni. Mestesugarii din Europa -zidari, fierari, dulgheri, cioplitori etc.- ce poposesc la Casa Calfelor lucreaza de obicei la Biserica Evanghelica din Piata Huet. Case similare se mai afla doar in Germania, Elvetia si Franta.