Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Transilvania » Judet Mures » Sighisoara » Cazare Sighisoara » Obiective turistice » Cetatea medievala Sighisoara
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Cetatea medievala Sighisoara

Cetatea medievala Sighisoara

Complex medieval de arhitectura militara, civila si ecleziastica de valoare europeana, cetatea Sighisoara este singura cetate medievala locuita in intregime din sud-estul Europei. In prezent este parte a patrimoniului universal UNESCO.
 

Turnul cu Ceas, numit si Turnul Portii, este plasat la rasarit si constituie intrarea principala in cetate. Simbol fascinant al orasului, turnul dateaza din sec. XIV si are 64 m inaltime. Nivelul al cincilea adaposteste inca din sec. XVII celebrul orologiu cu figurine realizate in stilul „barocului rustic". Pline de semnificatii, intruchiparile principalilor zei din mitologia romana si greaca fac trimitere la simboluri din astronomie, astrologie si alchimie. Din foisorul aflat la ultimul nivel se deschide o superba panorama a cetatii si imprejurimilor sale.




Din anul 1899 incaperile turnului au fost destinate Muzeului de Istorie al orasului, fiind unicul din tara care reda evolutia mestesugarilor din Sighisoara si din intreaga Transilvanie. Muzeul cuprinde sali tematice (arheologie, ceramica, etnografie, mobilier, mestesuguri, orologerie), respectiv Sala de Arme aflata intr-o casa din vecinatate si Camera de Tortura in fosta incapere a inchisorii.

Turnul Croitorilor, cea de-a doua poarta de acces in cetate, numita si Turnul cel mare al Portii din spate dateaza din sec. XIII-XIV si a apartinut uneia dintre cele mai bogate bresle, cea a croitorilor. Se impune prin simplitate si masivitate. Are o intrare formata din doua ganguri boltite care au avut in vechime porti de stejar si grilaje de fier.




Obiective turistice din cetate:
 

 

•    Piata Cetatii

 

Piata este inconjurata de o serie de case in care locuiau nobili si patricieni bogati, care aveau un anume statut in cadrul cetatii. Casele dateaza din sec. XV-XVII si sunt dispuse in forma de patrulater rectangular. Aspectul somptuos al acestor edificii este diferit de cel al modestelor case ale mestesugarilor.

Odinioara, in piata centrala a cetatii se desfasurau procesele si aveau loc executiile. Tot aici se afla „stalpul infamiei" de care erau legati raufacatorii, cu o piatra de sase kilograme atarnata de gat.

in prezent, acest spatiu generos este locul unde turistii pot admira frumusetea locului de pe terase cochete si unde sunt gazduite majoritatea evenimentelor culturale organizate in oras.


•    Casa Vlad Dracul
str. Cositorarilor, nr. 5

 

Datand din sec. XIV, este cea mai veche constructie civila din Cetatea Sighisoara pastrata pana astazi. Este situata in zona centrala a cetatii si a fost o cladire publica, apartinand corpului de paza, cu rol de casa de oaspeti. Aici s-a nascut in 1431 domnitorul muntean Vlad tepes, fiul lui Vlad Dracul stabilit aici intre anii 1431-1435.


Vlad tepes supranumit Dracula, fiu al voievodului Vlad Dracul s-a nascut in 1431 in fortareata Sighisoara. Tatal sau era la vremea respectiva guvernatorul militar al Transilvaniei. Numele de Dracul se leaga de apartenenta lui la Ordinul Dragonului, un ordin militar creat de imparatul Sigismund de Luxemburg, care avea ca scop apararea crestinatatii.
 

Vlad Tepes a fost conducator de osti, iscusit diplomat si abil manuitor al armelor, datorita deprinderilor sale dobandite in timpul cat a fost ostatic la Poarta Otomana. Porecla „tepes" i-a fost atribuita abia dupa moartea sa in 1476 din cauza modului in care ii pedepsea pe otomani, tragandu-i in teapa. Vlad tepes, supranumit Dracula, a ramas un simbol al domnitorului justitiar in mitologia istorica romaneasca, dar si al vampirului nemuritor in literatura gotica occidentala.



•    Casa cu cerb
str. scolii, nr. 1

 

Constructia dateaza din sec. XVII si este specifica renasterii transilvane.
Denumirea a primit-o dupa capul de cerb fixat pe coltul cladirii.



•    Casa venetiana
P-ta Muzeului, nr. 6

 

Dateaza din sec. XVI si are o structura simpla, pe doua etaje. Numele acesteia se datoreaza ferestrelor duble a caror ancadramente imita goticul venetian. Prin aspectul sau exterior, reprezinta o pata de culoare in ambianta cetatii.



•    Scara de lemn acoperita
str. scolii

 

Denumita si Scara scolarilor, a fost construita in 1642 pentru a facilita accesul elevilor spre scoala din Deal pe timp de iarna. in urma modificarilor din 1849, scara a ajuns de la 300 la doar 175 de trepte.


•    Primaria
P-ta Muzeului, nr. 7

 

Primaria orasului este una dintre cele mai frumoase cladiri ale cetatii construita intre 1887-1888, in stil neorenascentist. Aflata pe latura exterioara a cetatii, in apropierea Bisericii Manastirii, cladirea vegheaza, parca, asupra Orasului de Jos. La etaj exista o sala in stil baroc, unde se desfasoara Festivalul de Muzica Academica si multe alte concerte.


•    Cladirea Vechii a Scolii din Deal (Haltrich)
str. Scarii, nr. 5-6

 

Scoala din Deal a fost construita in 1607-1608. Initial avea doar parter si un etaj, iarin 1901 a fost suprainaltata, capatand o noua fatada. in prezent liceul poarta numele lui Joseph Haltrich, celebru filolog, culegator de legende populare sasesti.



•    Biserica din Deal
str. Scarii, nr. 10

 

Ridicata in perioada 1345-1525, biserica este unul dintre cele mai reprezentative edificii ecleziastice gotice din Transilvania si printre cele mai importante monumente arhitecturale din Cetatea Sighisoara. Valoarea acestui edificiu este amplificata de cripta aflata sub cor, singura de acest fel din zona, in care se gasesc morminte din sec. XVI-XVIII.


  

•    Biserica Manastirii Dominicane
P-ta Muzeului, nr. 8

Inaltata in sec. XIII, biserica a apartinut ordinului dominican. in simplitatea interiorului bisericii o nota distincta o da altarul si orga in stil baroc. Orga este folosita si astazi la numeroasele concerte ce au loc in acest lacas.



•    Biserica romano-catolica „Sfantul losif"
str. Manastirii, nr. 14

Constructia bisericii a fost inceputa in anul 1895 pe locul unei vechi biserici. Cladirea este caracterizata printr-un stil eclectic, la care predomina elementele arhitecturale neogotice si neoromanice. in curtea bisericii se afla bustul Fericitului Episcop Apor Vilmos, nascut la Sighisoara.


 

Civilizatia saseasca din preajma Sighisoarei

Cetatea medievala Sighisoara

 

Cetatea Sighisoara este singura cetate medievala locuita in intregime, neintrerupt, de mai bine de opt secole, din sud-estul Europei.

Este parte a patrimoniului universal UNESCO.

Biserica din Biertan

 

A fost sediul Epsicopiei Evanghelice Luterane intre 1572 -1867, fiind un important centru spiritual si politic al sasilor din zona. Biserica a fost ridicata in stil gotic intre 1486-1524 pe locul unei biserici de secol XIII, a fost fortificata in urma invaziilor tatarilor si turcilor, construindu-se trei ziduri de aparare, doua bastioane si sapte turnuri.

Biserica din Saschiz

 

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita intre anii 1493-1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

Viscri. Satul
innobilat de Charles

 

Satul Viscri a devenit celebru cand Printul Charles si-a cumparat aici o veche gospodarie saseasca. 
Satul se afla in zona Rupea, in apropierea drumului dintre Brasov si Sighisoara. Biserica fortificata a satului a intrat in 1999 pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biserica din Homorod

 

La baza turnului de aparare din Homorod nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica. Pot fi identificate temele Hristos in glorie, asezat pe un curcubeu, Apostolii, scene din Patimile Mantuitorului.

Cetatea Rupea

 

A fost amplasata pe o straveche cetate dacica numita Ramidava, careia romanii ii ziceau Rupes, de unde numele actual al localitatii.  

Cetatea a fost atacata si jefuita de armatele turce in anii 1400. In 1643, un incendiu a distrus-o aproape in totalitate, dar sasii din zona au refacut-o si au predat-o armatelor habsburgice.

Satele sasesti,
reinsufletite de MET

 

„Satul de sine statator”/„autosuficient” este un model de dezvoltare rurala al Mihai Eminescu Trust in care, dupa o perioada, satenii ajung singuri sa-si gestioneze mostenirea culturala si bogatiile naturale, restaurand si prezervand ce au primit de la mosii lor ori de la sasi, identificandu-se cu aceasta mostenire, si reusind sa isi castige existenta din punerea ei in valoare.


 

 

de G.T. + Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

2 Oct 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

2 Oct 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

2 Oct 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

2 Oct 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

2 Oct 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul