Complex medieval de arhitectura militara, civila si ecleziastica de valoare europeana, cetatea Sighisoara este singura cetate medievala locuita in intregime din sud-estul Europei. In prezent este parte a patrimoniului universal UNESCO.
Turnul cu Ceas, numit si Turnul Portii, este plasat la rasarit si constituie intrarea principala in cetate. Simbol fascinant al orasului, turnul dateaza din sec. XIV si are 64 m inaltime. Nivelul al cincilea adaposteste inca din sec. XVII celebrul orologiu cu figurine realizate in stilul „barocului rustic". Pline de semnificatii, intruchiparile principalilor zei din mitologia romana si greaca fac trimitere la simboluri din astronomie, astrologie si alchimie. Din foisorul aflat la ultimul nivel se deschide o superba panorama a cetatii si imprejurimilor sale.
Din anul 1899 incaperile turnului au fost destinate Muzeului de Istorie al orasului, fiind unicul din tara care reda evolutia mestesugarilor din Sighisoara si din intreaga Transilvanie. Muzeul cuprinde sali tematice (arheologie, ceramica, etnografie, mobilier, mestesuguri, orologerie), respectiv Sala de Arme aflata intr-o casa din vecinatate si Camera de Tortura in fosta incapere a inchisorii.
Turnul Croitorilor, cea de-a doua poarta de acces in cetate, numita si Turnul cel mare al Portii din spate dateaza din sec. XIII-XIV si a apartinut uneia dintre cele mai bogate bresle, cea a croitorilor. Se impune prin simplitate si masivitate. Are o intrare formata din doua ganguri boltite care au avut in vechime porti de stejar si grilaje de fier.
Obiective turistice din cetate:
• Piata Cetatii
Piata este inconjurata de o serie de case in care locuiau nobili si patricieni bogati, care aveau un anume statut in cadrul cetatii. Casele dateaza din sec. XV-XVII si sunt dispuse in forma de patrulater rectangular. Aspectul somptuos al acestor edificii este diferit de cel al modestelor case ale mestesugarilor.
Odinioara, in piata centrala a cetatii se desfasurau procesele si aveau loc executiile. Tot aici se afla „stalpul infamiei" de care erau legati raufacatorii, cu o piatra de sase kilograme atarnata de gat.
in prezent, acest spatiu generos este locul unde turistii pot admira frumusetea locului de pe terase cochete si unde sunt gazduite majoritatea evenimentelor culturale organizate in oras.
• Casa Vlad Dracul
str. Cositorarilor, nr. 5
Datand din sec. XIV, este cea mai veche constructie civila din Cetatea Sighisoara pastrata pana astazi. Este situata in zona centrala a cetatii si a fost o cladire publica, apartinand corpului de paza, cu rol de casa de oaspeti. Aici s-a nascut in 1431 domnitorul muntean Vlad tepes, fiul lui Vlad Dracul stabilit aici intre anii 1431-1435.
Vlad tepes supranumit Dracula, fiu al voievodului Vlad Dracul s-a nascut in 1431 in fortareata Sighisoara. Tatal sau era la vremea respectiva guvernatorul militar al Transilvaniei. Numele de Dracul se leaga de apartenenta lui la Ordinul Dragonului, un ordin militar creat de imparatul Sigismund de Luxemburg, care avea ca scop apararea crestinatatii.
Vlad Tepes a fost conducator de osti, iscusit diplomat si abil manuitor al armelor, datorita deprinderilor sale dobandite in timpul cat a fost ostatic la Poarta Otomana. Porecla „tepes" i-a fost atribuita abia dupa moartea sa in 1476 din cauza modului in care ii pedepsea pe otomani, tragandu-i in teapa. Vlad tepes, supranumit Dracula, a ramas un simbol al domnitorului justitiar in mitologia istorica romaneasca, dar si al vampirului nemuritor in literatura gotica occidentala.
• Casa cu cerb
str. scolii, nr. 1
Constructia dateaza din sec. XVII si este specifica renasterii transilvane.
Denumirea a primit-o dupa capul de cerb fixat pe coltul cladirii.
• Casa venetiana
P-ta Muzeului, nr. 6
Dateaza din sec. XVI si are o structura simpla, pe doua etaje. Numele acesteia se datoreaza ferestrelor duble a caror ancadramente imita goticul venetian. Prin aspectul sau exterior, reprezinta o pata de culoare in ambianta cetatii.
• Scara de lemn acoperita
str. scolii
Denumita si Scara scolarilor, a fost construita in 1642 pentru a facilita accesul elevilor spre scoala din Deal pe timp de iarna. in urma modificarilor din 1849, scara a ajuns de la 300 la doar 175 de trepte.
• Primaria
P-ta Muzeului, nr. 7
Primaria orasului este una dintre cele mai frumoase cladiri ale cetatii construita intre 1887-1888, in stil neorenascentist. Aflata pe latura exterioara a cetatii, in apropierea Bisericii Manastirii, cladirea vegheaza, parca, asupra Orasului de Jos. La etaj exista o sala in stil baroc, unde se desfasoara Festivalul de Muzica Academica si multe alte concerte.
• Cladirea Vechii a Scolii din Deal (Haltrich)
str. Scarii, nr. 5-6
Scoala din Deal a fost construita in 1607-1608. Initial avea doar parter si un etaj, iarin 1901 a fost suprainaltata, capatand o noua fatada. in prezent liceul poarta numele lui Joseph Haltrich, celebru filolog, culegator de legende populare sasesti.
• Biserica din Deal
str. Scarii, nr. 10
Ridicata in perioada 1345-1525, biserica este unul dintre cele mai reprezentative edificii ecleziastice gotice din Transilvania si printre cele mai importante monumente arhitecturale din Cetatea Sighisoara. Valoarea acestui edificiu este amplificata de cripta aflata sub cor, singura de acest fel din zona, in care se gasesc morminte din sec. XVI-XVIII.
• Biserica Manastirii Dominicane
P-ta Muzeului, nr. 8
Inaltata in sec. XIII, biserica a apartinut ordinului dominican. in simplitatea interiorului bisericii o nota distincta o da altarul si orga in stil baroc. Orga este folosita si astazi la numeroasele concerte ce au loc in acest lacas.
• Biserica romano-catolica „Sfantul losif"
str. Manastirii, nr. 14
Constructia bisericii a fost inceputa in anul 1895 pe locul unei vechi biserici. Cladirea este caracterizata printr-un stil eclectic, la care predomina elementele arhitecturale neogotice si neoromanice. in curtea bisericii se afla bustul Fericitului Episcop Apor Vilmos, nascut la Sighisoara.
Civilizatia saseasca din preajma Sighisoarei
Cetatea Sighisoara este singura cetate medievala locuita in intregime, neintrerupt, de mai bine de opt secole, din sud-estul Europei. Este parte a patrimoniului universal UNESCO. |
![]() |
A fost sediul Epsicopiei Evanghelice Luterane intre 1572 -1867, fiind un important centru spiritual si politic al sasilor din zona. Biserica a fost ridicata in stil gotic intre 1486-1524 pe locul unei biserici de secol XIII, a fost fortificata in urma invaziilor tatarilor si turcilor, construindu-se trei ziduri de aparare, doua bastioane si sapte turnuri. |
![]() |
Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita intre anii 1493-1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul. |
![]() |
Viscri. Satul
Satul Viscri a devenit celebru cand Printul Charles si-a cumparat aici o veche gospodarie saseasca. |
![]() |
La baza turnului de aparare din Homorod nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica. Pot fi identificate temele Hristos in glorie, asezat pe un curcubeu, Apostolii, scene din Patimile Mantuitorului. |
![]() |
A fost amplasata pe o straveche cetate dacica numita Ramidava, careia romanii ii ziceau Rupes, de unde numele actual al localitatii. Cetatea a fost atacata si jefuita de armatele turce in anii 1400. In 1643, un incendiu a distrus-o aproape in totalitate, dar sasii din zona au refacut-o si au predat-o armatelor habsburgice. |
![]() |
Satele sasesti,
„Satul de sine statator”/„autosuficient” este un model de dezvoltare rurala al Mihai Eminescu Trust in care, dupa o perioada, satenii ajung singuri sa-si gestioneze mostenirea culturala si bogatiile naturale, restaurand si prezervand ce au primit de la mosii lor ori de la sasi, identificandu-se cu aceasta mostenire, si reusind sa isi castige existenta din punerea ei in valoare. |
![]() |
de G.T. + Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung