Persani-Sinca Veche-Bucium-Recea-Breaza-Sambata de Sus-Voila
Traseul pleaca si se inchide in DN1 si calea ferata Brasov-Sibiu, urmarind in principal drumul judetean 104A (intre Persani si Sambata de Jos). Acest drum merge paralel cu DN1 (aflat la nord) si cu creasta Muntilor Fagaras (la sud).
Este un traseu spectaculos, caci ofera permanent, in stanga dumneavoastra, spre sud, privelistea sectiunii de est a Muntilor Fagaras, trece prin apropierea unor importante obiective turistice ale Tarii Fagarasului si este accesibil ciclistilor, 104A fiind un drum asfaltat, relativ putin circulat. Un alt avantaj este acela ca punctele de start si finish (Persani, Voila) sunt localitati cu statii de cale ferata, in 2011 introducandu-se pe ruta Brasov-Fagaras-Sibiu autotrenuri moderne care au si un vagon compartimentat pentru biciclete si carucioare.
Punctul de plecare este Persani (46 km de Brasov). Din DN1, in dreptul centrului balnear “Baile Persani”, se face la stanga, spre sud, peste calea ferata, spre Sinca Veche, unde ajungeti dupa 4 km. Din Sinca Veche va puteti abate pe drum asfaltat pana la Templul Ursitelor si Schitul de maici Sfantul Nectarie de pe dealul Plesu. Pe drumul de la Persani spre Sinca Veche, in stanga dumneavoastra (sud-est) vedeti in departare creasta nordica a Pietrii Craiului si, in zilele senine, chiar Muntii Bucegi.
Din centrul satului Sinca Veche, lasati in stanga Monumentul Eroilor, noua biserica greco-catolica Buna Vestire cu un superb iconostas dantelat in lemn si drumul care vine de la Zarnesti si mergeti drept inainte spre Sercaita. La iesirea din Sinca Veche, un drum se desprinde la dreapta si ajunge imediat in Ohaba, unde inca functioneaza cea mai veche moara de apa din Tara Fagarasului, si apoi in satul Vad de unde puteti ajunge, tot pe drum asfaltat, in Poiana Narciselor (padurea Dumbrava Vadului).
Din Sinca Veche ajungeti in Sercaita si apoi in Bucium, unde este interesanta colectie de arta populara “Radocea”, sat din care se desprinde, spre sud, un drum pietruit ce urca pana la Manastirea “Pacea Lumii”.
Din Bucium, soseaua trece prin Sebes. La dreapta, spre nord, este satul Copacel, unde puteti vedea Joagarul de pe Raul Copacioasa si Muzeul satesc “Matei Manea”. Din Sebes, ajungeti in Recea.
Din Recea, la stanga, spre sud, se desprinde un drum asfaltat catre Manastirea Berivoi si alt drum, pe Valea Raului Dejanilor, catre Manastirea Dejani, aflata in padure, in “Poiana Monahilor”.
Din Recea, 104A ajunge in Gura Vaii si de aici va puteti abate in Breaza.
Breaza este punctul de pornire al traseelor spre fosta Cabana Urlea si catre trei obiective importante: la sud avem Schitul Negru Voda si ruinele cetatii medievale despre care traditia spune ca i-ar fi apartinut pe la 1280, legendarului personaj Negru Voda, iar la nord, pe drumul spre Voila, avem Biserica din Voivodeni, de secol XV, cu o arhitectura deosebita, cea mai veche biserica romaneasca ce a dainuit in Tara Fagarasului. Puteti alege sa coborati pe aici direct in gara Voila si sa incheiati circuitul. Daca vreti insa sa vizitati renumita Manastire Brancoveanu, trebuie sa ajungeti in Sambata de Sus si sa aveti ceva resuse de energie.
Din Recea, prin Lisa, unde dainuie instalatia de prelucrare a lanii “La Valtori” pusa in functiune de Raul Lisa, ajungem in Sambata de Sus. De aici, spre sud, un drum asfaltat ajunge dupa 9 km la complexul turistic Sambata, loc de plecare spre Cabana Valea Sambetei si Chilia Parintelui Arsenie. Este un fals plat, un urcus inselator despre care iti dai seama uitandu-te la datele vitezometrului care au scazut neobisnuit de mult si vazand ca picioarele imping din ce in ce mai greu in pedale. Stradania va va fi rasplatita insa de privelistea Ferestrei Mari pe care o aveti in fata, de vizitarea Manastirii Brancoveanu (unde s-au nevoit mari parinti-duhovnici precum Arsenie Boca, Teofil Paraianu si Serafim), dar si de coborarea rapida, inapoi in Sambata de Sus, cand va trebui sa dati la pedale doar din cand in cand, si asta daca vreti.
Din Sambata de Sus mai sunt doar cinci kilometri pana in Sambata de Jos, aflata la DN1, iar de aici, dupa alti doi kilometri (care trebuie parcursi cu grija sporita, fiind pe drum national), ajungeti in Voila, statie de cale ferata pentru trenurile care fac legatura intre Brasov, Fagaras si Sibiu.
Puteti scurta traseul si elimina perspectiva de a merge pe drum national daca inainte de Lisa, in dreptul localitatii Breaza, nu mai mergeti spre Sambata de Sus, ci coborati direct la Voila, prin Voivodenii Mari.
Traseul Persani-Sinca Veche-Bucium-Recea-Breaza-Sambata de Sus-Manastirea Brancoveanu-Sambata de Sus-Sambata de Jos-Voila are 63 kilometri.
Varianta mai scurta a traseului, cea in care nu mai mergeti in Lisa si Sambata de Sus, ci coborati direct din dreptul satului Breaza in Voila are 42 kilometri.
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung