Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.
Muntele de Sare, unic in lume, Grota Miresei, Baia Baciului, Baia Verde si Salina Unirea sunt numai cateva dintre atractiile statiunii care, potrivit documentelor, mai bine de 300 de ani a fost un important loc de exploatare al sarii.
Unica in tara si in Europa, prin dimensiuni, Salina este formata din 14 camere, in forma de trapez, avand o deschidere la baza de 32 de metri, la tava, de 10 metri si o inaltime de 45 de metri. Suprafata totala este de 78.000 metri patrati iar spatiul escavat este de 2,9 milioane metri cubi de sare.
Accesul in mina se realizeaza cu doua lifturi ce asigura transportul vizitatorilor pe verticala intre subteran si suprafata. Diferenta de cota este de 208 metri, iar drumul este parcurs cu liftul in aproximativ 3 minute. Aerajul: se face pe cale naturala, temperatura de 12 grade Celsius fiind constanta tot timpul anului iar compozitia aerului din mina este bogata in ioni de natriu cu efecte ameliorative si profilactice spectaculoase in toata gama deficientelor si maladiilor respiratorii. Sanatoriul amenajat aici are 50 de locuri si un tratament de doua saptamani este suficient pentru pacientii cu probleme pulmonare. De asemenea, in salina sunt amenajate locuri de joaca, un teren de sport, o sala cu mese de biliard si un bufet.
Potrivit documentelor existente, mosia Slanic a fost cumparata de spatarul Mihai Cantacuzino in jurul anului 1685. Prima exploatare a fost deschisa in 1688 pe Valea Verde, iar cativa ani mai tarziu si exploatarea de la Baia Baciului. In cele din urma, in 1713, mosia Slanic a fost donata Manastirii Coltea din Bucuresti.
Obiective turistice din Slanic Prahova: Piatra Verde se poate vedea si din centrul Slanicului, iar pentru a ajunge la aceasta cariera de piatra se trece prin Grosani si apoi pe drumul asfaltat ce leaga Slanicul de Valenii de Munte. Plimbari de aprox. 30 min se pot face la izvoarele cu ape sulfatate,calcice,cloro-sodice din apropierea orasului: Fantana Rece-Sub cetate, Fantana lui Dusman, Fantana Gogon. Tot o jumatate de ora dureaza si drumul pana la padurea de brazi, situata pe dealul din aropierea Minei Unirea. De la padurea de brazi se poate ajunge si la Fantana Rece.
Pentru a ajunge la Slanic Prahova cu masina, de la Bucuresti se alege DN1 spre Ploiesti si apoi ori pe Valea Teleajanului, ori pe Valea Varbilaului si Slanicului din Plopeni. Pe calea ferata se alege ruta Bucuresti – Ploiesti – Maneciu dupa care se continua pe sosea spre Cheia - Brasov.
Program de vizitare a Salinei Prahova:
Marti - Vineri 9:00-13:00;
Sambata - Duminica 9:00-17:00
Luni: inchis
Salina S.A. Slanic
Telefon : +40(244)240994
Coordonate GPS: 45.235590, 25.941113
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung