Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Bucovina » Judet Suceava » Suceava » Cazare Suceava » Obiective turistice » Bisericile pictate din Bucovina
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Bisericile pictate din Bucovina

Bisericile pictate din Bucovina

La sfârsitul secolului XV si în secolul XVI are loc în Bucovina un fenomen artistic-religios care a dus faima tinutului în toata lumea - ridicarea unor manastiri si biserici cu fresca la exterior. Ctitorite sub Stefan cel Mare si Petru Rares, zugravite la exterior începând cu 1530 sub domnia lui Petru Rares, bisericile Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Voronet şi “Sfântul Gheorghe” din Suceava, precum si manastirea Sucevita ridicata în 1596 de fratii Movila sunt o originala îmbinare a stilurilor bizantin si gotic cu capodopere de arta murala de inspiratie bizantina, fiind incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

 
Renumiti istorici de arta ai veacului trecut, precum francezul Henri Focillon, au vorbit în cuvinte elogioase despre aceste “capodopere de poezie arhaica si de proaspata inspiratie”. 
 
 
Cu exceptia bisericii manastirii Probota, toate celelalte biserici-monument bucovinene aflate pe lista UNESCO se afla la vest si la nord de Cetatea de Scaun a Sucevei, cu acces din Gura Humorului, Suceava ori Radauti. 
 
 
 Voronetul, astazi manastire de maici, se afla chiar langa Gura Humorului, pe drumul dinspre Suceava spre Câmpulung Moldovenesc si Vatra Dornei. Ne incanta si acum, la aproape cinci secole de la realizarea picturii murale, prospetimea “albastrului de Voronet” a carui compozitie, ramasa o taina, dovedeste o rezistenta deosebita la trecerea timpului si intemperii.
 
 
Manastirea Voronet a fost ridicata de Stefan cel Mare în 1488 la sfatul duhovnicului Daniil Sihastru, înmormântat în pronaos. Biserica manastirii este faimoasa pentru scena “Judecatii de Apoi” de pe întreg peretele apusean, dar si pentru cea a “Arborelui lui Iesei” - tatal Regelui David - care prezinta genealogia pamâneasca a Mântuitorului. Aceste teme sunt prezente si în celebra fresca a lui Michelangelo, profesorul universitar bucovinean Leca Morariu vorbind despre Voronet ca despre o “Capela Sixtina a Orientului”. “Arborele lui Iesei” este încadrat de doua coloane cu 12 reprezentari ale  filosofilor si înteleptilor antichitatii, între acestia putându-i distinge pe “ţarul Aristotel” ori “elinul Platon”. 
 
 
► Tot lânga Gura Humorului, dar la nord, se afla manastirea Humor, rectitorita la 1530 sub Petru Rares, dupa ce fusese pradata de tatari. Astazi obste de calugarite, la Manastirea Humorului s-au conservat foarte bine frescele de pe peretele sudic al bisericii. Tema centrala este cea a primului Asediu al Constantinopolului, din 626. Numai ca, la Humor (dar si la Moldovita) în locul persilor si avarilor înfrânti de bizantini prin interventia miraculoasa a Maicii Domnului sunt reprezentati turcii - care cucerisera Constantinopolul în 1453.
 
 
Cu acces din Radauti sunt manastirile Sucevita, Moldovita si Arbore. 
 
 
 Moldovita , astazi manastire de maici, se aseamana în multe Humorului. Ca si Humorul, Moldovita este o biserica rectitorita sub Petru Rares în 1532 lânga vechea manastire de piatra ce fusese ridicata de Alexandru cel Bun pe la 1402 si zacea în ruine. Si la Moldovita, ca si la Humor, predomina nuantele calde, mai ales galben-portocaliu, si este foarte probabil ca ambele biserici sa fi fost pictate de Toma Zugravul de la Suceava. La Moldovita, cea mai valoroasa pictura din interior este considerata scena Rastignirii.
 
 
 Manastirea Sucevita, asezata ca si  Moldovita în apropierea drumului ce leaga Radauti de Campulung Moldovenesc, ctitorie de sfârsit de secol XVI a familiei domnitorului Ieremia Movila, este, cronologic, ultima dintre manastirile ridicate din Bucovina cu pictura murala exterioara. Aici predomina nuantele de verde si rosu.
 
Spre deosebire de alte biserici bucovinene, la Sucevita s-a conservat mai bine pictura de pe peretele nordic, supus în mai mare masura intemperiilor. Aceasta înfatiseaza “Scara Virturuilor”, a Sfantului Ioan Scararul -  o diagonala cu 30 de trepte care separa lumea ordonata a îngerilor asezati pe sase coloane de haosul diavolilor, care-si disputa fiecare suflet ce se îndreapta spre judecata de dupa moarte. 
 
 
► La sud de Radauti,  se afla biserica cu hramul “Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul", în satul Arbore, ctitorita pe vremea lui Stefan cel Mare, în 1502, de catre capetenia ostirilor moldovenesti - hatmanul Luca Arbore. Bisericuta a fost pictata în exterior în 1541, cu o fresca în care predomina verdele, la porunca fiicei hatmanului. Acesta fusese decapitat în 1523, pe nedrept acuzat de “hiclenie” de Stefanita Voda, nepotul marelui Stefan pe care Luca Arbore îl slujise cu credinta.  
 
 
 In apropiere de Suceava, pe drumul spre Radauti, la Patrauti, se afla Biserica “Sfintei Cruci”, ridicata în 1487 de Stefan cel Mare. A fost biserica unei manastiri de maici care îi oblojeau pe ostenii raniti în bataliile purtate de domnitor în apropiata cetate a Sucevei. Nu întâmplator, în contextul luptelor cu turcii duse de Stefan, în pronaos este zugravita impresionanta scena a “Cavalcadei Sfintei Cruci”. Aceasta “Cavalcada a Sfintilor Militari” este o reprezentare unica în arta bizantina, si îi înfatiseaza, calare, pe Arhanghelul Mihail si Imparatul Constantin cel Mare, în fruntea Sfintilor Gheorghe, Dimitrie si a altor sfinti militari.
 
Fresca exterioara, care încadreaza intrarea în biserica, de pe peretele de Apus, a fost descoperita abia în anii ‘80. S-a crezut ca si aceasta a fost realizata sub Petru Rares, dupa 1530, dar ultimele cercetari indica faptul ca Biserica din Patrauti a fost pictata chiar sub Stefan cel Mare, înainte de 1500. Ar fi, asadar, cea mai veche pictura murala la exterior din Bucovina. Lânga Patrauti, cale de sase kilometri prin padure, ori de 14 kilometri de drum asfaltat, se afla Manastirea Dragomirna
 
 
Chiar în Suceava, biserica manastirii “Sfantul Ioan cel Nou”  a fost ridicata între 1514-1522 de catre urmasii lui Stefan cel Mare, care au gândit-o ca o catedrala mitropolitana în locul vechii catedrale - Biserica Mirauti ce decazuse si era neîncapatoare. Aici s-a prezervat pictura exterioara de pe peretele sudic, realizata sub Petru Rares în 1534. In biserica manastirii de calugari, devenita catedrala arhiepiscopala, sunt pastrate înca de pe vremea lui Alexandru cel Bun moastele ocrotitorului Sucevei - Sfantul Ioan cel Nou, negutator crestin martirizat prin 1330 de tatari la Cetatea Alba. Scenele martiriului sau se regasesc si în frescele de la Voronet si Sucevita. In fiecare an, în 23 si 24 iunie, procesiunea cu moastele Sfântului Ioan cel Nou aduce la Suceava zeci de mii de credinciosi.
 
 
► In fine, biserica manastirii de maici Probota, aflata la sud-est de Suceava si la 29 kilometri nord de Iasi, întregeste lista UNESCO a bisericilor bucovinene. Biserica a fost ctitorita în 1530 de catre Petru Rares ca necropola domneasca, domnitorul fiind înmormântat aici.
 
Probota a dat Moldovei trei mari mitropoliti-carturari: aici a fost egumen  înteleptul sfatuitor al lui Petru Rares, Grigore Rosca, aici a intrat în calugarie Gheorghe Movila, fratele domnitorului Ieremia Movila, si tot la Probota s-a calugarit si a tradus pentru prima oara în româneste “Istoriile lui Herodot" Dosoftei, marele carturar care avea sa devina mitropolit al Moldovei în 1671.
 
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

24 Jan 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

24 Jan 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

24 Jan 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

24 Jan 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

24 Jan 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul