Bucovinenii, oameni harnici si prietenosi, te intampina cu un zambet cald indiferent daca te cunosc sau nu. E felul lor de a-si exprima valorile profund ancorate in origini: respect si spiritualitate.
Tinutul Bucovinei adaposteste numeroase lacasuri sfinte, dovada a faptului ca oamenii locului isi duc viata in comuniune cu Dumnezeu.
Frumusetea bisericilor locale a trecut de mult granitele tarii, multe dintre acestea fiind inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO. Frescele manastirolor pictate la Voronet, Humor, Moldovita, Probota sunt faimoase datorita culorilor unice in lume.
Dar Bucovina inseamna mult mai mult decat atat: satele pitoresti invaluite in atmosfera arhaica, mestesugurile nealterate, oamenii simpli si harnici, plini de intelepciune populara, toate acestea spun cate o poveste aparte, asupra careia merita sa iti apleci urechea.
Incondeierea oualor a ajuns o adevarata arta in Bucovina. Astfel, in fiecare an are loc Festivalul Oualor Incondeiate, care aduna cei mai vestiti mesteri populari din zona. Tehnica incondeierii s-a pastrat aproape intacta de-a lungul anilor, motivele realizandu-se cu chisita, instrumentul folosit pentru incondeiere. Ouale sunt impartite in campuri ornamentale iar motivele utilizate cel mai des sunt cele religioase. Cu toate acestea, in ultimii ani mesterii populari au inovat si diverisificat motivele aplicate.
Mesterii olari bucovineni se inscriu in randul celor care au pastrat vie arta olaritului, l-au insufletit si l-au incarcat cu maiestria lor. Localitatea Marginea atrage numerosi turisti fiind in mijlocul unor obiective turistice de mare importanta. Olaritul a inceput la Marginea in jurul anului 1500, cand satenii au inceput sa foloseasca elementele primordiale pe care le aveau la dispozitie: lut, apa si foc. Unicitatea ceramicii de la Marginea este oferita de culoarea neagra, specifica culturii dacice. Motivele folosite pentru ornarea vaselor sunt in principal geometrice, asa cum erau redate acum sute de ani.
Alt mestesug traditional al zonei este practicat de mesterii dogari, cei care realizeaza butoaie, cofe sau poloboace, utile pentru pastrarea bauturilor, sau pentru gospodarie, in viata de zi cu zi.
Trecatorul se bucura de farmecul Bucovinei numai atunci cand isi deschide sufletul si se lasa imbogatit de toate cele ce ii ies in cale.
+ Toate informatiile Luminatia Focul viu, focul lui Sumedru Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor si patronul Catedralei Patriarhale Traditii si obiceiuri din Bacau