Pestera se afla in judetul Bihor, pe versantul nordic al muntilor Padurea Craiului, pe malul stang al raului Crisul Repede, la baza unui perete de calcar deschizandu-se impresionantul portal al Pesterii Unguru Mare.
Pestera este amenajata si electrificata, vizitarea sa fiind posibila doar cu ghid.
Portalul pesterii este mare, acesta avand o inaltime de aproximativ 20 de metri, de asemenea, galeria spatioasa cu care se continua reprezinta un punct de atractie pentru turisti. In trecut, pentru oamenii preistorici aceasta pestera servea ca adapost cu lumina naturala. Descoperirile arheologice au scos la iveala o bogata activitate antropica incepand din neolitic. In interiorul pesterii se afla un muzeu neconventional, care pune in valoare habitatul, obiceiurile si traiul oamenilor de pestera din epoca bronzului, conducand vizitatorul in lumi demult apuse. Pestera adaposteste o colonie importanta de lilieci.
Pestera este situata intr-o zona carstica superba care insumeaza peste 100 de pesteri, printre acestea numarandu-se si Pestera Vantului, (care este cea mai lunga pestera din tara intinzandu-se pe o distanta de 47 de km), Pestera Batranului, Pestera de la Vadu Crisului si altele. Pestera Unguru Mare iese in evidenta prin maretia spatiului subteran si prin incarcatura istorica data de locuirea ei din cele mai vechi timpuri.
Este locul potrivit pentru cei care vor sa cunoasca lucruri interesante despre evolutia geologica a zonei, despre fauna cavernicola din Muntii Padurea Craiului cat si despre descoperirea fosilelor din aceste locuri. Un farmec aparte il reprezinta raul subteran care, datorita mineralului pe care-l contine (crisit - mineral descoperit in aceasta pestera), da senzatia unui curs de lapte care iese din adancurile pamantului.
Aceasta destinatie este benefica atat pentru cei care doresc sa petreaca cateva zile in mijlocul naturii, putand gasi aici locuri de cazare, cat si pentru cei care doresc sa practice sporturi nautice, sa escaladeze sau sa faca drumetii pe munte.
Coordonate GPS: 46.93896 N, 22.54942 E
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung