Este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Maramures, aflata alaturi de alte sapte lacasuri maramuresene pe lista patrimoniului UNESCO.
A fost ridicata in Tara Lapusului, langa Targu Lapus, in cea de-a doua jumatate a secolului XVII, invazia tatara din 1661 fiind mentionata intr-o inscriptie de pe portalul intrarii. Are hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, praznuit in 8 noiembrie.
► Biserica din Rogoz se distinge fata de celelalte lacasuri de pe lista UNESCO a bisericilor de lemn din Maramures prin numeroasele motive decorative, multe de inspiratie pre-crestina, dar si prin acoperisul asimetric si forma turnului clopotnita.
Clopotnita are patru turnulete, un semn ca in Rogoz exista Sfatul Batranilor, element distinctiv pe care il intalnim si la Șurdești, Plopis si Budesti-Josani. De altfel, langa biserica se afla „Masa Mosilor”, o masa lunga, de lemn, unde batranii satului judecau problemele obstii si pricinile dintre tarani.
► Traditia spune ca biserica de lemn din Rogoz ar fi fost ridicata din doua truchiuri de copac.
Pictura bisericii din Rogoz a fost facuta in 1785 de zugravii bisericesti Radu Munteanu din Tara Lapusului, care a pictat naosul si pronaosul de la Desești si Nicolae Man.
► Biserica din Rogoz este cea mai sudica dintre bisericile de lemn maramuresene inscrise in patrimoniul UNESCO.
Biserica a apartinut comunitatii ortodoxe, fiind mentionat ca “aceasta besarica s-au zugravit în zilele Prea Inaltatului Imparat Iosif al doilea, arhireu neunit fiind Ghedeon Nichitici.”
In Rogoz, greco-catolicii au o alta biserica de lemn, si aceasta monument istoric - biserica Sfanta Parascheva. Aceasta a fost ridicata in secolul XVIII in Suciul de Sus, mutata si reasamblata in Rogoz in 1883 dupa ce a fost daruita de greco-catolicilor de aici.
►In apropiere, nu trebuie sa ratati un moment de reculegere si destindere la Manastirea Rohia, unde s-a calugarit in 1980 marele carturar Nicolae Steinhardt, fost detinut politic,
Alte obiective turistice in Targu-Lapus
Acces: Satul Rogoz se afla langa Targu-Lapus, intre Dej si Baia Mare, la 59 km nord de Dej, 51 km sud-est de Baia Mare, 4 km est de Targu Lapus, pe drumul care duce spre Lapus.
Coordonatele GPS ale bisericii de lemn din Rogoz: 47.469091, 23.92695
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung