Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Maramures » Judet Maramures » Targu Lapus » Cazare Targu Lapus » Obiective turistice » Cele opt biserici de lemn maramuresene aflate pe lista UNESCO
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Cele opt biserici de lemn maramuresene aflate pe lista UNESCO

Cele opt biserici de lemn maramuresene aflate pe lista UNESCO

Opt dintre cele peste o suta de biserici de lemn maramuresene sunt înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Acestea stau astazi marturie maiestriei mestesugurilor locale de îmbinare a lemnului sau de pictura bisericeasca, patrimoniului de credinta si de arta religioasa greco-catolic si ortodox. 

 
 
Cinci dintre aceste biserici - cea de pe Dealul Ieudului , bisericile din Poienile Izei , din Bârsana  (cea de pe Dealul Jbâr), din Budesti-Josani si din Desesti se afla în Maramuresul istoric, la sud-vest de Valea Izei, cu acces dinspre Sighet
 
 
Bisericile de lemn din Şurdeşti si Plopiș  sunt în Tara Chioarului, între Baia Sprie si Cavnic
 
 
Biserica din Rogoz este în Tara Lapusului, lânga Târgu Lapus.
 
Vizitând bisericile de lemn maramuresene, citind cu atentie pictura si forma acestora, redescoperim istoria si obiceiurile locului. Dupa arhitectura bisericilor, de exemplu, aflam astazi importanta localitatii.
Clopotnitele cu patru turnulete, atasate de obicei unui foisor, sunt semn ca în localitatea respectiva exista “Sfatul Batrânilor” - sateni fruntasi alesi sa decida in treburile obstei. Intre bisericile înscrise în patrimoniul UNESCO vom gasi aceast turla cu patru turnulete la Budesti, Şurdeşti, Plopis si Rogoz, dar si la alte biserici de lemn din Maramures. 
 
 
Impresioneaza maiestria picturii, si mai ales reprezentarea Judecatii de Apoi, multe fresce si icoane fiind realizate de cunoscuti zugravi bisericesti ai epocii, precum Radu Munteanu si Alexandru Ponehalski. Pictura Bisericii din Desesti este bie conservata, iar aici putem vedea atât maiestria lui Ponehalski, care a pictat iconostasul, cât si pe cea a lapusanului Radu Munteanu, care a pictat naosul si pronaosul. In cimitirul in care este amplasata biserica exista mai multe cruci celtice misterioase, dispuse intr-un semicerc.  
 
 
Interesanta este si evolutia picturii in aceste biserici maramuresene: stilul dominant este cel post-bizantin, dar putem vedea în anumite locuri, aparitia influentelor occidentale baroce în pictura bisericeasca (la Budesti-Josani, de exemplu). 
 
 
Nu în ultimul rând, ne impresioneaza astazi, la trei veacuri de la ridicarea acestor biserici, maiestria tâmplarilor maramureseni, cât de bine stapâneau arta îmbinarii grinzilor de stejar sau brad. Pâna de curând, biserica din Şurdeşti, ridicata la 1766 de un mester al locului, Ion Macarie, a fost cea mai înalta biserica de lemn din lume. Are o turla de 54 metri si o înaltime totala de 72 metri, dar oamenii locului cred ca înainte aveau în sat o biserica si mai mare, ce a fost pustiita ca pedeapsa divina pentru ca un preot nevrednic ar fi mancat carne de sarpe. 
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

24 Jan 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

24 Jan 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

24 Jan 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

24 Jan 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

24 Jan 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul