Chilia parintelui Nicolae Steinhard poate fi vizitata la Manastirea Rohia, de langa Targu Lapus (jud Maramures).
In chilie sunt expuse manuscrise, carti, icoane si alte obiecte personale ale marelui carturar si fost detinut politic roman. Acesta s-a retras la Rohia in 1980, unde a si murit in 1989.
Nicolae Steinhardt s-a convertit la crestinism in puscarie. A fost botezat pe ascuns, in 1960, de catre un mare duhovnic - parintele Mina Dobzeu -, cu apa pastrata intr-o canita, in prezenta mai multor preoti ortodocsi si greco-catolici.
► “La repezeala, parintele Mina rosteste cuvintele trebuincioase, ma înseamna cu semnul crucii, îmi toarna pe cap si pe umeri tot continutul ibricului si ma boteaza în numele Tatalui si al Fiului si al Sfântului Duh. De spovedit, m-am spovedit sumar: botezul sterge toate pacatele. Ma nasc din nou, din apa viermanoasa si din duh rapid”, isi amintea momentul botezului Nicolae Steinhardt in “Jurnalul fericirii”.
Din pricina trecutului sau de detinut politic anticomunist, mai multe manastiri au evitat sa-l primeasca pe Nicolae Steinhardt. Cel care a avut curajul sa o faca a fost parintele Serafim Man, staretul de la Rohia , alt mare duhovnic care a marcat viata carturarului evreu convertit la crestinism. Parintele Serafim a iesit special din spital pentru a-l tunde in monahism pe Nicolae Steinhardt.
► "Părintele Serafim Man s-a îmbolnavit foarte grav si a fost internat în stare aproape disperata la un spital din Cluj”, avea sa scrie Nicolae Steinhardt. “De acolo, din ce în ce mai bolnav, a venit, în august 1980, la Rohia, numai ca sa ma calugarească pe mine, potrivit fagaduintei ce-mi facuse. Pe atunci, doctorii îi spuneau ca mai are de trait ceasuri, nu zile. Iar el s-a rugat Mântuitorului: Daca mai am ceva de lucrat aici, lasa-ma în viata, daca nu, ia-ma la Tine!"
Parintele Serafim Man a trecut la cele vesnice abia in februarie 2013.
La Rohia si in imprejurimi a descoperit Nicolae Steinhardt felul de a fi al maramuresenilor despre care avea sa scrie ca:
► “Se tin cu totii foarte demni si se vede ca – voit ori ba – iau aminte la „tinuta”. Sarbatorile, fara gres, îi atrag la biserica. Strabat drumuri lungi, la nevoie, nu le pasa. Merg cu dreapta socotinta si-n pas masurat sa se-nchine Crucii.”
La nord de Rohia, la circa patru kilometri de Targu Lapus, puteti vizita si
Biserica de lemn din Rogoz , una dintre cele mai vechi biserici de lemn maramuresene de pe lista UNESCO. In satul Boieresti, la un kilometru de satul Rohia, se afla
Manastirea Rohita, refacuta in 2004 pe locul unei vechi asezari monahale distrusa in 1762.
Informatii suplimentare la tel. 0262.387.605.
Localizare: Chilia-muzeu a parintelui Nicolae Steinhardt se afla la manastirea Rohia, sat Rohia, nr. 18, Targu Lapus, jud Maramures. Manastirea Rohia se afla la circa noua kilometri sud de Targu Lapus si 50 kilometri de Baia Mare.
Coordonate GPS: 47.410752, 23.882214
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste
Biserica armeano-catolică din Gheorgheni
In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei
Cabana Curmatura - Piatra Craiului
Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung