Manastirea Tazlau, manastire de monarhi, se afla la poalele Magurii Tazlaului la o distanta de 36 de km de Municipiul Piatra Neamt. Manastirea este ctitoria lui Stefan cel Mare din anul 1497, fiind construita pe locul unei biserici de lemn ridicata de Alexandru cel Bun, si are hramul la 8 septembrie de sarbatoarea "Nasterii Maicii Domnului". Aceasta este una dintre ctitoriile monumentale ale voievodului.
Existenta asezamantului monahal de la Tazlau este mentionata pentru prima data intr-un document din 30 octombrie 1458. Voievodul Stefan cel Mare, la rugamintea egumenului Eustatie de la Manastirea Bistrita, intareste hotarele branistei Manastirii Tazlau pana la Rachitis. Data de inceput a constructiei bisericii de zid “Nasterea Maicii Domnului” a fost 4 iulie 1496, finalizarea lucrarilor avand loc la 8 noiembrie 1497.
In anul 1481 Stefan cel Mare daruieste doua sate in Campul lui Dragos, Borlesti si Dragomiresti.
Biserica manastirii Tazlau a fost imbracata cu ziduri de piatra, intocmai ca o fortareata. Biserica a fost pradata de cetele secuiesti in anul 1514, urmand ca spre sfarsitul secolului al XVII-lea sa fie inchinata catre patriarhiile din Constantinopol si Ierusalim, asistand astfel la decaderea economica si spirituala a acesteia.
Construirea turnului-clopotnita de la intrare dar si refacerea stricaciunilor suferite de-a lungul timpului de manastire au fost posibile prin purtarea de grija a Domnitorului Petru Rares, acesta readucand manastirea la starea initiala. Totodata, pridvorul din pronaos a fost a fost construit de Alexandru Lapusneanu. In anul 1596, Ieremia Movila a asezat o usa lucrata in lemn de arin "de catre un Cozma Maistrul".
Anul 1711 aduce momentul inchinarii manastirii Muntelui Sinai de catre Constantin Mavrocordat, urmand ca in anul 1835 sa devina parohie.
Viata monahala de la Manastirea Tazlau este intrerupta de un incendiu in anul 1879. Abia in anul 1990, biserica ctitorita de voievodul Stefan cel Mare isi reia statutul initial, cel de manastire de monarhi.
Manastirea Tazlau din judetul Neamt reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, asadar vizitati aceasta manastire. Turistii care vor sa viziteze aceasta zona trebuie sa stie ca pot gasi cu usurinta cazare la pensiunile din apropiere.
Coordonate GPS: N 46.7250748 E 26.4585037
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung