Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Tinutul Secuiesc » Judet Covasna » Varghis » Cazare Varghis » Obiective turistice » Castelul Daniel din Varghis
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Castelul Daniel din Varghis

Castelul Daniel din Varghis

Castelul Daniel din Varghis, judetul Covasna, si parcul dendrologic care il inconjoara este cel mai cunoscut monument istoric din nordul depresiunii Baraolt. Ansamblul de cladiri care se intinde pe o axa longitudinala de orientare est–vest a suferit numeroase modificari in urma reconstructiilor efectuate.

Cea mai veche parte a ansamblului, sala cu tavan plan a cladirii principale, precum si o incapere prevazuta cu bolta casetata, dateaza de la sfarsitul secolului 16. La mijlocul secolului 17,  Daniel Ferenc a marit suprafata cladirii cu mai multe incaperi, pe partea vestica. El a construit, probabil, si coridorul de aparare situat in partea de nord, astazi fiind incorporat in blocul cladirii.

Castelul a devenit renumit mai ales pentru numeroasele ornamente renascentiste sculptate care apar pe fatada sudica a cladirii, dar, cu exceptia coloanelor logiei, nici unul dintre aceste ornamente nu se afla pe locul lui original. in 1687, datorita lui Daniel Istvan, s-a realizat cel mai spectaculos element structural al castelului, porticul cu arcade din sud.

La colturile cladirii principale, arcadele logiei acoperite cu bolti in cruce sunt incadrate in rezalite in stil baroc, iesite din linia peretilor, cu coronament arcuit, acestea fiind construite in 1723, pe timpul lui Daniel István II, judele regal al scaunului Odorhei. Tot atunci a fost realizata, probabil, si intrarea principala, ancadramentul careia s-a realizat, de asemenea, din piese sculptate in stil renascentist tarziu.

 

In 1797, Daniel Elek incepe o constructie mai ampla, atunci realizandu-se aripa etajata a palatului si acoperisul mansardat al cladirii principale.  intre ferestrele in forma de arc ale etajului s-a zidit un blazon cioplit din gresie care a fost realizat in anul 1745, dupa cum spune inscriptia.

Aceasta sculptura cizelata a fost realizata, probabil, cu ocazia alegerii lui Daniel Istvan II in functia de jude regal al scaunului Odorhei si reprezinta dublul blazon al proprietarului de atunci al castelului, precum si al sotiei sale Perki Polyxena.

Intre anii 1850 si 1853, pe timpul lui Daniel Gábor a fost construit bastionul rotund in prelungirea coltului aripii sud-vestice a castelului. Tot in aceasta perioada s-a construit aripa realizata in stil clasic, atasata pe latura nordica a cladirii principale.

Pe parcursul secolului 20, castelul a primit noi elemente. In jurul anului 1920, Daniel Ferenc a atasat un bastion rotund la coltul nordic al aripii, construit in stil clasic, iar in 1937 au fost terminate ultimele lucrari de extindere ale castelului. Cu aceasta ocazie s-a construit porticul deschis orientat spre vest, la coltul caruia se afla o clopotnita mica. Tot atunci a fost construit, sub indrumarea lui  Keöpeczi Sebestyén József, si porticul etajat din nord, evocand atmosfera epocii renascentiste.

In prezent, ansamblul de cladiri este in proprietatea autoritatii administrative a orasului Esztergom.
 

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

28 Sep 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

28 Sep 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

28 Sep 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

28 Sep 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

28 Sep 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul