Castelul Daniel din Varghis, judetul Covasna, si parcul dendrologic care il inconjoara este cel mai cunoscut monument istoric din nordul depresiunii Baraolt. Ansamblul de cladiri care se intinde pe o axa longitudinala de orientare est–vest a suferit numeroase modificari in urma reconstructiilor efectuate.
Cea mai veche parte a ansamblului, sala cu tavan plan a cladirii principale, precum si o incapere prevazuta cu bolta casetata, dateaza de la sfarsitul secolului 16. La mijlocul secolului 17, Daniel Ferenc a marit suprafata cladirii cu mai multe incaperi, pe partea vestica. El a construit, probabil, si coridorul de aparare situat in partea de nord, astazi fiind incorporat in blocul cladirii.
Castelul a devenit renumit mai ales pentru numeroasele ornamente renascentiste sculptate care apar pe fatada sudica a cladirii, dar, cu exceptia coloanelor logiei, nici unul dintre aceste ornamente nu se afla pe locul lui original. in 1687, datorita lui Daniel Istvan, s-a realizat cel mai spectaculos element structural al castelului, porticul cu arcade din sud.
La colturile cladirii principale, arcadele logiei acoperite cu bolti in cruce sunt incadrate in rezalite in stil baroc, iesite din linia peretilor, cu coronament arcuit, acestea fiind construite in 1723, pe timpul lui Daniel István II, judele regal al scaunului Odorhei. Tot atunci a fost realizata, probabil, si intrarea principala, ancadramentul careia s-a realizat, de asemenea, din piese sculptate in stil renascentist tarziu.
In 1797, Daniel Elek incepe o constructie mai ampla, atunci realizandu-se aripa etajata a palatului si acoperisul mansardat al cladirii principale. intre ferestrele in forma de arc ale etajului s-a zidit un blazon cioplit din gresie care a fost realizat in anul 1745, dupa cum spune inscriptia.
Aceasta sculptura cizelata a fost realizata, probabil, cu ocazia alegerii lui Daniel Istvan II in functia de jude regal al scaunului Odorhei si reprezinta dublul blazon al proprietarului de atunci al castelului, precum si al sotiei sale Perki Polyxena.
Intre anii 1850 si 1853, pe timpul lui Daniel Gábor a fost construit bastionul rotund in prelungirea coltului aripii sud-vestice a castelului. Tot in aceasta perioada s-a construit aripa realizata in stil clasic, atasata pe latura nordica a cladirii principale.
Pe parcursul secolului 20, castelul a primit noi elemente. In jurul anului 1920, Daniel Ferenc a atasat un bastion rotund la coltul nordic al aripii, construit in stil clasic, iar in 1937 au fost terminate ultimele lucrari de extindere ale castelului. Cu aceasta ocazie s-a construit porticul deschis orientat spre vest, la coltul caruia se afla o clopotnita mica. Tot atunci a fost construit, sub indrumarea lui Keöpeczi Sebestyén József, si porticul etajat din nord, evocand atmosfera epocii renascentiste.
In prezent, ansamblul de cladiri este in proprietatea autoritatii administrative a orasului Esztergom.