Rezervatia Bujori de Stepa este o arie protejata cu o suprafata de 3,49 ha intinsa pe teritoriul comunelor Zau de Campie si Valea Larga. Aici au fost identificate 359 de specii de plante, printre care bujorul de stepa (Paeonia tenuifolia) care infloreste la inceputul lunii mai.
Rezervatia de bujori de stepa este considerata de cunoscatori drept "unicul loc din interiorul arcului carpatic unde creste aceasta planta". Locul, Zau de Campie, pe soseaua dintre Ludus si Beclean, in judetul Mures, merita vizitat in luna mai, cand infloresc bujorii. Paeonia tenuifolia denumita popular "bujor de stepa", are o inaltmine de 10 - 30 cm, cu flori rosu aprins.
Aceasta zona a fost inchisa si considerata rezervatie naturala, pentru ca Zau de Campie este cel mai nordic punct din Romania unde se gaseste aceasta specie. Suprafata acestei rezervatii naturale este de 2,5 hectare, fiind declarata monument al naturii inca din anul 1932. Primele date despre bujorii de la Zau sunt publicate in anul 1846 la Viena. "Persoana care a salvat-o de la distrugere (1944) acum in varsta de 86 de ani, a ocrotit-o, i-a extins suprafata la 3,5 ha., i-a asigurat un renume, se numeste Sancraian Marcu".
Rezervatia este situata la 5 kilometri de centrul comunei muresene si a fost infiintata in 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul scolii romanesti de botanica.
Locatie: Valea Botei, Zau De Campie, Mures, Romania
Puteti vizita pagina de facebook a rezervatiei accesand link-ul: http://www.facebook.com/pages/REZERVATIA-NATURALA-Bujorul-de-Stepa-Zau-De-Campie/199684173402114?sk=info